Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je jutros u Atini, posle sastanka sa evorpskim čelnicima i sastanka u  “u četiri oka” sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, da su to bili veoma važni sastanci i da se očekuje dodatna novčana pomoć zemljama Zapadnog Balkana.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vućič
Foto: Shutterstock

Vučić je rekao da su na tom skupu predstavnici tzv. zapadnobalkanske šestorke, kao i “Penković, bugarski i rumunski premijer, predsednica Moldavije Maja Sandu i Zelenski, Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen. To je za nas ogromna prilika da razgovoramo sa evropskim čelnicima i razmenimo sva druga iskustva o evropskom putu naših zemalja i sagledamo gde je budućnost. To su bili neformalni, ali svakako ne nevažni razgovori, već naprotiv”, istakao je Vučić u izjavi za srpske medije.

Kazao je da je upravo završio sastanak sa Zelenskim i da mu predstoje sastanci sa Jakovom Milatovićem i grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom oko podneva.

Nisam se saglasio sa liderima ZB o efikasnijoj primeni sankcija Rusiji

Vučić je izjavio danas da se na jučerašnjem neformalnom sastanku lidera zemalja Zapadnog Balkana nije saglasio sa onim delom Deklaracije koji govori o “nešto efikasnijoj primeni sankcija Rusiji”. 

“Ne mogu da citiram, ali čitav jedan pasus je o tome i bio je još jedan, govorio sam o tome, ali to ću vam pročitati precizno – ali to je bio razgovor nas domaćina i svih ostalih kako to ide u krug, ide prva verzija, pa međuverzija, pa treća verzija i tako dalje. Nije to jednostavno ni uvek lako, ali gledate koliko možete da zaštitite interese svoje zemlje. To je to što je važno”, rekao je predsednik u obraćanju medijima nakon današnjeg sastanka sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. 

Predsednik je rekao da predstoji “vruća jesen” i da situacija u Ukrajini nije laka i jednostavna, da ništa ne ide brzo niti će se brzo rešavati i, kako je rekao, predstoji još mnogo problema. 

Preneo sam Zelenskom da Srbija poštuje suverenitet Ukrajine

Aleksandar Vučić je rekao danas da je razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i rekao mu da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i da će nastaviti to da čini i u budućnosti.

“Imao sam otvoren razgovor sa Zelenskim, on je pitao kako ljudi u Srbiji misle i zašto je to tako. Ponovio sam da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, za razliku od nekih koji poštuju teritorijalni integritet Ukrajine, ali ne i Srbije”, rekao je Vučić na konferenciji za medije u Atini, posle sastanka sa evropskim čelnicima i sastanka u  “u četiri oka” sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim

Dodao je da je sa Zelenskim razgovarao i o bilateralnoj saradnji.

Dobra i važna vest je da je energetska situacija u EU znatno bolja

Predsednik je rekao da je dobra vest da su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel jasno naglasili da je energetska situacija u Evropi mnogo bolja, ali da je zabrinut za rast cene nafte.

“Ako nastavi ovako da raste još dve ili tri nedelje, onda `ode mast u propast`. Ali, verujem da su magacini po Evropi popunjeni i da će to značiti da struja ne ide preskupo na tržištu, kao ni gas, što je uvek dobro i za našu zemlju i za spuštanje i smanjenje inflacije. U svakom slučaju, to su dobre vesti”, rekao je danas predsednik u obraćanju medijima povodom jučerašnjeg neformalnog sastanka lidera zemalja Zapadnog Balkana. 

Predsednik je rekao da je neizvesno kakva će situacija biti sa naftom i u tom smislu naglasio da danas predstoji i Samit grupe zemalja koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika (BRIKS). 

Očekujemo preko četiri milijardi investicija

“Očekujem da datum za pregovore dobiju Moldavija i Ukrajina. Za nas je važno da sagledamo šta možemo da radimo. Očekujemo preko 4 mlrd investicija, ali moramo da privlačimo još više”, rekao je Vučić.

Plenković je pokazao racionalan pristup evropskim pitanjima

“Kovačevski je snažno reagovao na ono što je Kurti uradio u Tetovu. Vrlo je oštro govorio protiv Kurtija pred svima, što je mnogo iznenadilo. Plenković je pokazao racionalan pristup evropskim pitanjima”, rekao je predsednik.

Hvala im što su razumeli da postoje stvari za koje u ovom trenutku nismo spremni da se opredelimo

“Svi su tražili što snažniji rečnik, ali smo uspeli da zamolimo i izdejstvujemo da onih stvari koje su protivne našoj politici da se ne nađu u tekstu. Govoriću o tome danas ili sutra kada se vratim i kada budem imao snagu. Hvala im što su razumeli da postoje stvari za koje u ovom trenutku nismo spremni da se opredelimo”, rekao je predsednik Srbije.

Svoje interese smo zaštitili koliko je moguće i produbili odnose sa nekim zemljama

“Svoje interese smo zaštitili koliko je moguće i produbili odnose sa nekim zemljama, pre svega sa Moldavijom”, rekao je Vučić.

Micotakis je sinoć ponovio da neće biti promene u stavu prema teritorijalnom integritetu Srbije

“Nemam ja problem sa Kurtijem, ispoštovali su, svugde su pisala samo imena učesnika. Micotakis je sinoć ponovio da neće biti promene u stavu prema teritorijalnom integritetu Srbije. Za Ukrajinu sam rekao mislim, Ukrajina ceni srpski narod, kao i mi ukrajinski. Više sam važnih i dobrih stvari sam mogao da čujem i sagledam”, rekao je Vučić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: