Podeli vest

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u obraćanju javnosti da se Srbija nalazi u do sada najtežoj situaciji po pitanju KiM i to ne svojom krivicom, kao i da je u toku etičnko čišćenje Srba sa KiM koje sprovodi prištinski režim.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će tražiti sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija imajući u vidu da su životi Srba na KiM i njihova bezbednost ugroženi.

“Stvari su se otele kontroli, srpski narod je sateran uza zid i zato ću tražiti hitan razgovor sa šefom NATO-a Jensom Stoltembergom bilo gde na planeti Zemlji, da obavim poslednje razgovore i ukažem na situaciju, da im kažem šta možemo i šta više ne možemo”, rekao je Vučić.

Dodao je da će nakon tog razgovora Srbija po prvi put zbog dešavanja na KiM tražiti sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, jer prema rečima Vučića, Srbija želi da se ponaša u skladu sa Rezolucijom 1244, međunarodno-pravnim normama imajući u vidu da su životi Srba i njihova bezbednost ugroženi.

Kurti želi da kaže da SPC učestvuje u teroritičkom poduhvatu naoružavanja

Vučić je izjavio da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti želi da kaže da Srpska pravoslavna crkva (SPC) učestvuje sa teroristima i huliganima u terorističkom poduhvatu naoružavanja Srba i radi na destabilizaciji i ugrožavanju tzv. teritorijanog integriteta Kosova.

“To je ono što žele da urade sa SPC, i to je još jedna od njegovih (Kurtijevih) ‘enverističkih’ borbi i ‘demaćijevskih’ borbi u kojima pokušava SPC da označi kao vrhovno zlo”, rekao je Vučić.

Na pitanje novinara da prokomentariše Tviter objavu novinara Slobodana Georgijeva koji je napisao da protesti ne smeju da stanu, Vučić je odgovorio da on nema komentar za ljude koji bi one koji misle drugačije strpali u logore. 

Članice UN obavezne su da spreče anticivilizacijski ishod na KiM

Predsednik je izjavio da su sve države članice Ujedinjenih nacija međunarodno-pravno obavezne da deluju i spreče anticivilizacijski ishod na KiM.

“U skladu sa tim, mi ćemo razmotriti i zahtev Srpske liste i srpskog naroda sa KiM. Nećemo žuriti sa tom odlukom, jer ona nosi dramatične posledice. Tiče se zahteva da policijske i druge bezbednosne strukture privremenih institucija u Prištini proglasimo terorističkim organizacijama”, istakao je Vučić u obraćanju javnosti.

Kako je rekao, Srbija ne reaguje na osnovu na novinskih pritisaka i ne može da se ponaša neozbiljno kao režim Aljbina Kurtija u Prištini. 

Srbija se ne sprema za rat, već se zalaže za mir i deeskalaciju situacije

Vučić je izjavio da se Srbija ne sprema za rat, već se zalaže za mir i stabilnost i deeskalaciju situacije.

On je tako odgovorio na pitanje novinara da li se Srbija sprema za rat i šta ako odgovori Jensa Stoltenberga i zahtev za održavanje hitne sednice SB UN bude neodređen i istakao da je Srbija učinila sve da deeskalira sukob.

“Znam ja šta je vaša namera, da kažete da vas neko vraća u 90-te. Šta god da uradimo, uvek ćemo biti krivi. To nije od juče, već od ko zna koliko godina. Srbija se ne sprema za rat, ali je spremna da sačuva živote našeg naroda, svoju zemlju od svih onih koji žele da je ugroze i njen integritet i suverenitet. Ta pretnja koju ste hteli da iznesete i optužite nas da se pripremamo za rat na vašu žalost nije prošla”, rekao je Vučić.

Rekao sam Martinoviću da se povuče iz Skupštine, izviniće se

Predsednik kaže da je pozvao ministra državne uprave i lokalne samouprave Aleksandra Martinovića i iskazao, ne samo svoje neslaganje, već ogorčenje zbog onoga što je izgovorio u parlamentu i rekao mu da se povuče iz Narodne skupštine, ali je istovremeno primetio da su se tog dana mogle čuti i različite druge uvrede.

“Hvala vam na tom pitanju. Niti sam pratio, niti sam znao sve. Nisma znao ništa šta se događalo, onda sam sa danom zakašnjenja tražio da pogledam neka dva sata tokom noći šta se zbilo u Narodnoj skupštini. Video sam mnogo besprizornih izjava, mnogo nekulturnih i najprimitivnijih mogućih napada, ne samo na ministra Martinovića već i na mene, Anu Brnabić i na svakog od nas”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara N1 o izjavi ministra Martinovića tokom polemike sa Srđanom Milivojevićem.

 Videćete sada, kako je rekao, razliku između mene i sebe. 

Dobre vesti – u prvih šest meseci priliv stranih investicija 2,122 milijardi evra

Aleksandar Vučić izjavio je danas da je naša zemlja u prvih šest meseci imala dobar priliv direktnih stranih investicija u vrednosti 2,122 milijarde evra, što je za 31 odsto više nego prošle godine u istom periodu.

“Uvek se ubrzava u trećem i četvrtom kvartalu, verujemo da ova godina može da bude rekordna i da ukupan priliv premaši 4,5 milijarde evra, što bi bilo izuzetno. Sve veći udeo je azijskih investicija i Kine i Kapana, dok se smanjuje udeo u ukupnim investicijama nekih drugih”, istakao je Vučić.

Zamolio je vladu da se posebno posveti rastu BDP, i u rudarstvu, pre svega da se više kopa ugalj, dodao je Vučić. 

Srbija se nalazi u do sada najtežoj situaciji na KiM, ne svojom krivicom

Vučić je rekao da se Srbija nalazi u do sada najtežoj situaciji po pitanju KiM i to ne svojom krivicom, kao i da je u toku etičnko čišćenje Srba sa KiM koje sprovodi prištinski režim.

“Juče smo imali razgovore sa evropskim predstavnikom u dijalogu sa Prištinom Miroslavom Lajčakom i EU je pokušala koliko je moguće da zatraži i zahteva neku vrstu deeskalacije. Srbija je ispunila apsolutno sve što se od nje tražilo da bi došlo do eskalacije, ali do toga ne dolazi zato što režim u Prištini to ne želi”, rekao je Vučić u Predsedništvu Srbije.

Kazao je da do toga ne dolazi i zato što još neki podržavaju Prištinu u tome.

Od sledeće nedelje zabrana izvoza municije i oružja-ugrožen interes Srbije

Predsednik je najavio da će sledeće nedelje najverovatnije potpisati odluku o zabrani daljeg izvoza municije i bilo kakvog oružja i oruđa iz Srbije, jer je vitalni nacionalni interes Srbije u ovom trenutku ugrožen do poslednjeg stepena.

“I sve neophodno da bude pripremljeno u slučaju agresije na Republiku Srbiju. Sve logističke pripreme se sprovode”, rekao je Vučić.

Napomenuo je da će, po pitanju zabrane izvoza municije i oružja, biti provereno kako stoje stvari u ugovorima. 

Ne mogu da ćutim i da saučestvujem u progonu srpskog naroda

Vučić je poručio ža ne može da ćuti i da saučestvuje u progonu svog naroda time što bi se, kaže, pravio naivan kao što se prave mnogi u svetu i da sebe ograničava hoće li istinu ljudima da kaže ili ne.

Vučić je na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije, govoreći o akciji progona, pogroma i etničkog čišćenja koju provodi prištinski režim nad srpskim narodom na KiM, rekao da će preneti šta je njihov plan, kroz primere.1010

“Oni su doneli odluku da svuda, a ta odluka je doneta još pre godinu i po dana, da sve viđenije Srbe koji bi mogli na bilo koji način da budu tačka otpora prištinskom režimu i koji bi mogli da budu neko ko neće da prihvata jednostrane prištinske odluke na dnevnom nivou, da ti ljudi moraju da budu lii pohapšeni ili ubijeni ili sklonjeni sa KiM”, rekao je Vučić. 

Razmotrićemo zahtev Srpske liste

“U narednom periodu razmotrićemo zahtev Srpske liste da se specijalne i obaveštajne formacije prištinskih institucija na severu KiM proglase za terorističke organizacije,” kaže predsednik.

Akcija progona i etničkog čišćenja koje sprovodi PR je dobro organizovana

Vučić je izjavio da je akcija progona i etničkog čišćenja srpskog naroda na KiM, koje sprovodi Priština dobro organizovana, planirana i suštinski podržana i od krugova u međunarodnoj zajednici.

On je na konferenciji za novinare rekao da možda nije trebalo to da kaže i da bi mu, da nije rekao da je u toku etničko čišćenje, bilo lakše da objasni situaciju delu naroda koji to ne mora da oseća i trpi i koji u ovom trenutku ima neke druge prioritete oko posla, odmora i svega drugog.

“Bilo bi mi lakše i politički, da zabijem glavu kao noj u pesak i kažem ništa strašno, još poneki Srbin je uhapšen i ništa se nije desilo, živeli smo i živećemo i dalje sa tim. Da li se time dodvoravam neodgovornim tipovima koji bi svakoga dan da vode rat protiv jačih kao što je NATO, ali da to ne rade oni već neko u njihovo ime. Ne, ne pada mi na pamet, ali mi ne pada na pamet da lažem sopstveni narod, lažući sebe da se stvari ne menjaju”, rekao je Vučić.

Osim napada na SPC, na KiM se napada i zdravstveni sistem

Predsednik je reako da prištinske vlasti, osim urušavanja Srpske pravoslavne crkve, urušavaju i zdravstveni sistem, tako što se svako sanitetsko vozilo zaustavlja i obijaju ambulante, a sve kako bi se pronašlo oružje ili nešto za šta će da okrive Srbe.

“Dešavaju se napadi na hitnu pomoć i pokazaću dokaze kako to izgleda. U januaru 2021. inspekcija upada u Dom zdravlja u Štrpcu tražeći anti-kovid vakcine, maltretira radnike, otima vakcina. Iste godine u aprilu obijena je zdravstvena ambulanta Gojbulja opština Vučitrn, istog meseca obijena zdravstvena ambulanta u Partešu. Naravno jedino što su radili pronalazili su vakcine i lekove koji su dolazili iz centralne Srbije, nikakvo oružje nisu pronašli”, naveo je Vučić u obraćanju javnosti.

Vučić je izneo dokaze i o tome da je u julu 2022. godine kosovska policija prilikom hapšenja za navodni šverc robe pretukla A.Dimitrijevića iz Leposavića, a vozilo hitne pomoći koje je stiglo na mesto događaja su najpre pretresali, a zatim zabranili da intrerveniše iako je lice ležalo na zemlji obliveno krvlju i da ni tada kosovska policija nikakvo oružje nije videla, ni pronašla. 

Teme obraćanja nisu najavljene.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: