Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će Kosovo danas aplicirati za članstvo u Savetu Evrope, kao i da će sednica SNB biti sazvana u narednih 36 sati

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ALEKSANDAR VUCIC
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Briselu da će se Beograd boriti za dalja povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova posle najave Prištine da će podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope.

Posle neformalne večere zapadnobalkanskih lidera sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom, Vučić je novinarima rekao da je šefica kosovske diplomatije Donika Gervala potvrdila na sastanku da će Kosovo danas aplicirati za članstvo u Savetu Evrope.

“U narednih 36 sati zakazaćemo sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost i početi politički da reagujemo i da se suprotstavljamo svemu tome. Ako neko misli da pritiscima može da slomi Srbiju, to neće ići tako lako kako su zamislili”, kazao je Vučić.

Vučić je naveo da je na večeri rekao da je apliciranje Kosova za članstvo u Savetu Evrope “ne samo kršenje međunarodnog prava nego i normi iz pojedinih sporazuma”, od Rezolucije SB UN 1244 do vašingtonskog sporazuma.

“Ali oni neće odustati od toga. Gervala je rekla da je Međunarodni sud pravde 2010. potvrdio da su nezavisna država”, dodao je.

U Briselu ponovljen poziv Srbiji da se uskladi sa spoljnom politikom EU

Vučić je istakao da su svi evropski zvaničnici sa kojima je razgovarao danas u Briselu ponovili poziv Srbiji da se uskladi sa politikom EU u vezi Rusije i ukrajinskog rata i dodao da je pozicija naše zemlje jako teška i složena.

“Ako želite da imate nekoga ko će na svaki zahtev samo da klima glavom, nije problem. Međutim, Srbija je postavila svoju politiku, ali ako dođe u situaciju da ne može da preživi, ne treba niko da brine, donećemo odluku da Srbija može i mora da živi. Ali, dok god mogu da se borim za vitalne nacionalne interese Srbije, to ću nastaviti da radim”, izjavio je predsednik odgovarajući na pitanja srpskih novinara u Briselu gde je danas prisustvovao neformalnoj večeri koju je za lidere sa Zapadnog Balkana organizovao šef diplomatije EU Žozep Borelj.

Jedini princip koji važi u svetu jeste da nema principa

“Nemamo mnogo toga u našim rukama, osim što ćemo da se borimo na međunarodnoj sceni za dalje povlačenje priznanja tzv. Kosova, za ozbiljan i odgovoran pristup Srbije”, poručio je Vučić povodom potvrde da će sutra Priština podneti zahtev za prijem u Savet Evrope.

Na pitanje novinara da li je naša pozicija otežana, te da li mu je neko iz EU rekao da će Ukrajina možda dobiti status kandidata po principu kiparskog modela, dok u slučaju Sbrije to “nisu dozvoljavali ni da se pomene”, Vučić je rekao da Srbija Ukrajini želi sve najbolje i da se danas u svetu jasno vidi da jedini princip koji važi, jeste da – nema principa.

Za Srbiju EU je strateški cilj, ostalo pitajte EU

Predsednik Srbije rekao je da je za Srbiju ubrzanje evropskog puta strateški cilj, a da ne može da govori u ime EU o njihovom raspoloženju.

“Posao Srbije je da sprovodi reforme, da radi na stvaranju nezavisnog pravosuđa, daljoj demokratizaciji, medijskim slobodama i mnogim drugim stvarima koje mora da uradi, a što se EU tiče to morate da pitate njih”, rekao je Vučić novinarima u Briselu odgovarajući na pitanje da li postoji raspoloženje u EU za ubrzanje evropskog puta Srbije ili je to strateški cilj zemlje.

Srbija spremna da sa Hrvatskom više sarađuje, uključujući i energetiku

“Srbija je spremna da sa Hrvatskom po mnogim pitanjima bliže sarađuje, uključujući i pitanje energetike, ali je za to potrebno vreme”, istakao je Vučić.

“Imamo mnogo različitih pogleda u prošlost, ali se nadam da ćemo umeti vise da razgovramo o budućnosti i energetskim pitanjima”, rekao je Vučić u Briselu odgovarajući na pitanje novinara iz Hrvatske kako vidi saradnju Srbije i Hrvatske u energetici u novim okolnostima kada EU najavljuje naftni embargo i da li vidi priliku da se Srbija više oslanja na pravac iz Omišlja i za naftu i za plin.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: