Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da za srpsku samohodnu haubicu Nora znaju svi u Evropi i da je to fantastičan artiljerijski sistem, koji je pouzdan i relativno jevtin.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vučić
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

“Nora je pouzdano oružje koje razara sve na 40 kilometara. Mi ćemo da širimo domet na 70-75 kilometara. Ogromne kratere pravi, a greška je do 50 kilometara. Što zapravo znači da pogađa cilj”, rekao je Vučić, dok je zajedno sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, premijerkom Anom Brnabić i predstavnicima Vojske Srbije, pokazao mađarskom premijeru Viktoru Orbanu šta sve poseduje srpska vojska tokom prikaza sposobnosti Vojske Srbije “Granit 2023” na aerodromu u Batajnici.

Predsednik je objasnio da su borbena oklopna vozila pešadije koja su izložena, a pored kojih je delegacija prošla, modernizovana u poslednjih nekoliko godina.

Oni su obišli i nove izviđačke borbene bespilotne letelice CH 95, koja je unapređena u odnosu na ranije verzije i može da ponose teret od 200 kilograma.

Takođe, obišli su i različite raketne siteme koje ima Vojska Srbije, kao što su ruski PVO sistem Pancir i kineski FK-3. Vojska Srbije prikazuje danas na aerodromu u Batajnici novu opremu i veštine svojih pripadnika, a tom prikazu “Granit 2023” prisustvuje državni vrh na čelu sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem.

Brojne promene u VS, sada je mnogo snažnija i nastavljamo da je jačamo

Vučić je rekao da su građani mogli da vide najsavremenije oružje i brojne promene, kao i da je Vojska sada mnogo snažnija i porčio da će Srbija nastaviti da je jača.

Vučić je rekao da je jutros imao odlične razgovore sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i da će Srbija, koja nije NATO zemlja i ne želi da bude jer želi da čuva vojnu neutralnost i Mađarska koja jeste članica NATO, sarađivati u mnogim oblastima koje se tiču borbe protiv terorizma i upotrebe savremenih vojno-policijskih sredstava.

Ta saradnja, prema njegovi rečima, obuhvatiće sve oblasti, od proizvodne do vežbovne.

Neka opozicija skupi potpise i idemo na referendum, ujedno i na izbore

Predsednik Srbije poručio je danas opoziciji da skupi dovoljan broj potpisa za referendum za njegovu smenu, pošto je spreman za taj referendum, kao i da bi onda ujedno bili održani i izbori.

Na pitanje novinara kako komentariše to što su predsednik DS Zoran Lutovac i Nebojša Zelenović iz pokreta Zajedno danas najavili da počinju da prikupljaju potpise za referendum za njegovu smenu, Vučić je rekao:

“Uvek sam oduševljen koalicijama Zavetnika, Dveri, Lutovca, NATO Ponoša i drugih. Ne odustajem od onoga što sam rekao, njih ima 85, ne treba im nijedan više, skupite 85 za moju smenu i ići ćemo na referendum, samo nemoj posle da kukate da li će to da ide sa ovim ili onim – ne nego ćemo 17 puta da izlazimo – sve zajedno idemo, da se izjasne ljudi o meni i o političkim strankama i njihovim politikama. To niko na svetu ne bi prihvatio, da im dodam još toliko, evo ja ću da ima dodam još 85 potpisa, prihvatam i nemam nikakav problem”.

Odluka da ne idu na izbore nije diktat iz Beograda, već odluka Srba sa KiM

Odluku da ne učestvuju na izborima u četiri opštine na severu Kosova i Metohije gotovo jednoglasno su doneli sami predstavnici Srba sa KiM i to nije bio nikakav “diktat” iz Beograda, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Mi smo u teškoj situaciji, ali je volja našeg naroda. Da su mene pitali do poslednjeg dana bih lomio i vagao šta je najbolje. Oni su doneli listom gotovo jednoglasnu odluku da ne učestvuju u izborima. To je druga stvar što neki to ne veruju, nego misle da stiže diktat iz Beograda. Šta me briga za to. To je naš narod odlučio na severu Kosova”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara u Batajnici.

Poručio je da će sutra, za kad su raspisani izbori u četiri kosovske opštine sa srpskom većinom, srpski narod na KiM “mirno odgovorno i sa prezirom da gleda one koje budu dovlačili iz Južne Mitrovice da glasaju i da budu njima vlast” u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Nije trebalo da izlazimo na izbore na KiM sve dok se ne formira ZSO

Predsednik je izjavio da Srbi nisu trebali da učestvuju ni na jednim izborima na Kosovu i Metohiji koje je organizovala Priština, sve dok se ne formira Zajednica srpskih opština.

Na molbu novinara da prokomentariše to što je portparol Evropske unije Petar Stano rekao da je razočaran neizlaskom Srba i Srpske liste na izbore na severu Kosova, Vučić je rekao da za to nije kriva samo Prištima, već i EU, jer su bili garant sprovođenja Briselskog sporazuma na koji je Katrin Ešton stavila potpis.

“Mi smo do sada učečestvovali na četiri ili pet različitih izbornih ciklusa koje je organizovala Priština, a nije trebalo ni u jednom da učestvujemo dok se ne formira ZSO, ili taman u jednom posle kojeg bi bilo jasno šta je to spske opštine, iako smo ih definisali u prvom delu, i da se zatim ide u ZSO”, rekao je Vučić u obraćanju medijima po završetku prikaza Vojske Srbije i Ministarstva odbrane “Granit 2023” na aerodromu u Batajnici.

Pogrešio sam, u Zastavi oružju svakoga dana odsutno 669, a ne 692 radnika

Vučić je rekao da je pre dva dana na otvaranju fabrike u Valjevu pogrešio kada je izjavio da su u fabrici Zastava oružje svakodnevno odsutna 692 radnika, već da je precizno da je svakoga dana odsutno 669 radnika.

“To su zvanični podaci, 365 dana prosečno svakoga dana 669 je odsutno. Pomešao sam sa Slobodom i Krušikom gde je 492 i 392. Pa sam ja zato rekao 692”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara u Batajnici.

Kako je rekao, 224 osobe su svakoga dana na bolovanju ili 10 odsto ukupno zakoslenih. 


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: