Pripadnici Vojske Srbije uspešno su izveli prikaz borbenih sredstava koje poseduju Vojska Srbije (VS) i Ministarstvo odbrane (MO) “Granit 2023”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

GRANIT 2023
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Prikaz je počeo padobranskim demo skokom padobranaca iz 63. padobranske brigade koje su iskakali iz helikoptera H145 sa zastavama Srbije i Vojske Srbije.

Zatim smo videli iskakanje pripadnika 72. brigade za specijalne operecije iz helikoptera Mi8 sa užetom i iz helikoptera Mi17 sa fast roupom i repelinom.

Potom je usledila demostracija rešavanja talačke situacija, gde odred vojne policije i Kobre savlađuje teroriste i oslobađa taoce, a zatim i izvlačenje specijalnih jedinica helikopterima Mi35. U pripremi za nalet vazduhoplovnog ešalona, avioni Ratnog vazduhplovstva poletali su u razmaku 10 sekundi.

Prvo su poletali Supergalebovi G4 koji služe za obuku mladih pilota, zatim Orao J22 opremljen raketama vazduh-zemlja.

Orao J22 je prvi avion domaće proizvodnje koje je leteo brže od zvuka, a izvršena je njegova modernizacija, razvijena je nova avionika, nišanski uređaji, interfejsi za postojeće i nove senzore, nos aviona je drugačiji jer nosi termovizijsku kameru.

Zatim su poletali modernizovani MIG-29 čiju je moderniczaciju izvršio Vojno-tehnički institut i Teleoptik Žiroskop. MIG-29 dobio je novu avioniku, novi nišanski sistem, navigacionim sistem.

Na pisti aerodroma u Batajnici potom je usledio nalet lovačko-bombardeske avijacije u pomoći pešadiji u kome su učestvovali avioni Orao J22 i G4.

Prikazani su protivazdušni sistemi Kub koji je modernizovan ugradnjom termovizijske kamere, zatim modernizovana Igla, kod koje je znatno skraćeno vreme uočavanja ciljeva i omogućeno gađanje noću. Usledio je zajednički defile 63. padobranske brigade, 72 brigade za specijalne operecije, pripadnici Kobri, Vojne policije i to je jedna od retkih prilika kada su sve specijalne jedinice VS bile na jednom mestu.

Prikaz je završen naletom vazduplovnog ešalona, u kojem su učestvovala dva odeljenja lovačko-presretačkog aviona MIG-29, dva odeljenja aviona Orao J22, Supergaleb G4 koji služe za obuku mladih pilota, zatim avioni Utva75 domaće proizvodnje.

Zatim je usledio nalet borbenih helikoptera Mi8 koje je srednji transportni helikopter, H145 koje je laki višenamenski transportni helikopter, Mi35 namenjen uništavanju protivoklopne tehnike, a nalet je završen naletom dva MIG-29.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ