Podeli vest

Predsednik Aleksandar Vučić stigao je na Regionalni samit u Tirani o Planu rasta za Zapadni Balkan i ekonomskom približavanju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/Armando Babani (STR)

Predsednika Srbije je ispred Kongresne palate na crvenom tepihu dočekao premijer Albanije Edi Rama.
Na samit je pored lidera sa Zapadnog Balkana stigao i evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji.


Vučić je uoči samita ocenio da su povezivanje ekonomija, uklanjanje prepreka i napredak ka jedinstvenom tržištu “veliki ciljevi koji vode ka suštinskom razvoju” Srbije i regiona i boljoj budućnosti za sve građane.


Na samitu koji se održava u Kongresnoj Palati razgovaraće se o evrointegracijama regiona i sprovođenju Plana rasta za Zapadni Balkan.
Predviđeno je da se održe dve plenarne sesije, koje su posvećene postepenom uvođenju jedinstvenog tržišta i sprovođenju Plana rasta.


Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU, a cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socio-ekonomsko usklađivanje.
Plan se odnosi na period od 2024. do 2027. godine i predviđa da svaka vlada zapadnobalkanske šestorke dobije određenu sumu novca na svakih šest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.


Lideri Zapadnog Balkana su o Planu rasta u januaru u Skoplju razgovarali sa zvaničnicima EU i SAD, kada je održan susret “Zapadni Balkan i EU”.


Vučić je juče učestvovao na samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Tirani.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ