Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da od sledeće nedelje očekuje najveće pritiske do sada na Srbiju povodom uvodjenja sankcija Ruskoj Federaciji. Gostujući na RTS-u, Vučić je rekao da je reč o organozovanoj kampanji protiv njega sa ciljem da ga izoluju. Kako je rekao, može da se vdi kako se u Srbiji zatvara obruč oko njega.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Aleksandar Vučić
Foto: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je politika stvaranja “velike Albanije” proces koji neće stati i da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti neće odustati od te namere.

“Način da zaustavite gospodina Kurti po tom pitanju ne postoji. Postoji mogućnost da on ne uspe da ostvari to zato što ćete da mu se suprotstavite u nekom trenutku. Političkom argumentacijom, ozbiljnošću ali i svojom čvrstinom. On neće stati”, rekao je Vučić za RTS.

Dodao je da nisu problematični samo zastava i simboli “velike Albanije” koji su isticani tokom Kurtijeve nedavne posete Severnoj Makedoniji već i način na koji je premijer privremenih prištinskih institucija tamo predstavljen. 

Osuđujem upotrebu veštačke inteligencije u političkoj borbi

Vučić je izjavio danas da se protivi upotrebi veštačke inteligencije za borbu sa političkim protivnicima i da smatra da je to falsifikat.

Gostujući na RTS-u, a na pitanje novinarke da prokomentariše spotove na TV Pink o pojedinim liderima opozicije u kojima se koristila veštačka inteligencija, Vučić je rekao da niko ne bi voleo da se to desi njemu i da je to grubi falsifikat.

“Ja smatram da su predstavnici bivšeg ražima u pravu i da to ne sme da se koristi. To je nešto što je nedozvoljivo, nefer i nešto što jedna demokratska država ne sme da radi i nadam se da će nadležni organi preduzeti odgovarajuće mere. I očekujem to”, rekao je Vučić gostujući na RTS-u. 

Od Srbije se traži da se ne pita ništa za Srbe u Crnoj Gori

Srpski predsednik rekao je danas da u Crnoj Gori živi 29 odsto Srba, da po istraživanju može da ih bude i više od 30 odsto, a da se od Srbije traži da se ne pita ništa i da ništa ne traži za srpski narod koji živi na tom prostoru.

“Oni traže od nas da ćutimo kao zaliveni, da se ne pitamo ništa i ne tražimo ništa za Srbe, ali su zato spremni da daju Albancima koji imaju 24 odsto u Severnoj Makedoniji. Ne možete da dišete i da zinete, a da predsednik parlamenta i ministar spoljnih poslova ne odlučuju o nečemu, ali zato Srbi ne smeju da odlučuju ni o čemu. Srbima ćete da ponudite sport i turizam i još da budu srećni, da vam kažu mnogo vam hvala što ste nam to ponudili, jer mi više ne zaslužujemo jer mi nismo srećni što je Kosovo nezavisno”, rekao je Vučić za RTS.

 Kako je rekao, to je nepravedno i nelogično, ali da “sila Boga ne moli”.

Zalihe energenata i hrane na dobrom nivou, građani ne treba da brinu

Vučić je rekao da je Srbija spremna za predstojeću zimu i da su rezerve energenata i hrane na dobrom nivou i da zbog toga građani ne treba da brinu.

“Gasa već imamo oko 620 miliona kubnih metara. Što u Banatskom Dvoru što u Mađarskoj, to znači da su naše rezerve dobre”, rekao je Vučić za RTS.

Upozorio je da Ukrajina trenutno blokira ruski gas ka Mađarskoj i da to može izazvati opterećenje na tzv. Turskom toku. 

Penzioneri će imati povećanje penzija ukupno 55 odsto

Predsednik je rekao da penzionere od oktobra i januara očekuje povećanje penzija, a uz ono prethodno, najveće u istoriji do sada, to će ukupno iznositi 55 odsto.

On je gostujući na RTS pozvao penzionere i da uzmu penzionersku karticu, jer će od nje imati velike koristi.

“Mnogo toga radimo da bismo obezbedili popuste u velikim trgovinskim lancima, ali i drugim mestima. Važno je da je uzmu”, rekao je Vučić.

Na nama je da u budućnosti obezbedimo investicije

“Na nama je u budućnosti da gledamo da obezbedimo investicije, da ne učestvujemo u svetskim sukobima, da čuvamo mir i naše vitalne nacionalne interese,” rekao je on.

Susret sa Erdoganom će biti korak u poboljšanju odnosa

Predsednik je izjavio da će sastanak sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom u Budimpešti biti korak u poboljšanju odnosa Srbije i Turske.

“Za nas je važno da održavamo kontakt, ne samo konktak već da pokušavamo da imamo najbolje moguće odnose sa Turskom. Turska je regionalna velesila i verujem da razgovori u Budimpešti, a potvrđen je bilateralni sastanak sa Erdoganom, će biti korak u poboljšanju naših odnosa. Imamo korektne, pristojne odnose, ali je tačno da slanje 4 puta 4 vozila minobacača (Prištini) je nešto što je kvarilo naše odnose i o tome sam razgovarao sa Erdoganom telefonom na otvoren i iskren način. Verujem da će ovo biti dalji korak u poboljšanju naših odnosa i verujem da ćemo uskoro moći da ugostimo Erdogana u Srbiji”, rekao je Vučić na RTS.

On je istakao, govoreći o predstojećem putu u Budimpeštu, da je Mađarska iskreni partner, ne samo na evropskom putu Srbije, već u svakom smislu.

Spremne su sankcije protiv Srbije

“Kada su me Šolc i Makron u Kišinjevu pozvali na sastanak, bio sam ljut jer su rekli da Srbi nisu hteli da učestvuju na izborima, da nisu ispunjeni zahtevi. Uslov je kažu da Srbi učestvuju, dan posle toga nije više samo to uslov, sve liniju po liniju, oni im polako podilaze, a spremne su i sankcije protiv Srbije, zato jer se plaše Kurtijevih botova i političkih penzionera koji protiv mene vode hajku i koji su stekli karijere na mržnji prema Srbiji,” rekao je Vučić u javnom obraćanju na RTS-u.

Krajem avgusta i u septembru Srbiju očekuju najteži pritisci

Predsednik je izjavio danas da očekuje narednih dana i nedelja, odnosno krajem avgusta i u septembru najteže pritiske do sada, dodajući da će Srbija pokušati da očuva svoju poziciju.

“Da li ćemo uspeti u tome ili ne to ćemo da vidimo jer politika mora da ima svoje principe. Čak i kada ne možete da ih ostvarite fer je da kažete narodu, ne ostvarujemo ih, ne zato što ih nemamo već zato što nismo dovoljno jaki da bismo te principe ostvarili, ali u svakom slučaju pokušaćemo da sačuvamo svoju politiku, pokusaćmeo da odbranimo pravednost i istinitost naše poltike, da li ćemo u tome uspeti ostaje da se vidi”, rekao je Vučić na RTS.

Komentarišući pritiske zbog neuvođenja sankcija protiv Rusije i izjavu iz Brisela da se očekuje učešće Srba na izborima na severu KiM, Vučić je kazao da nema nikakvih principa i poštenog odnosa.

Srbija mora da vodi svoju politiku, ne tuđu

Vučić je rekao da Srbija mora da vodi svoju politiku, a ne tuđu i dodao da sledi najteži period do sada za našu zemlju i da očekuje da se mnogo toga rešava u narednih mesec dana.

On je za RTS rekao da zemlji, ukoliko u svemu podilazi donosiocima odluka u Briselu, Vašingtonu, Moskvi, ne trebaju onda institucija vlade ili predsednika.

“Morate da vodite svoju politiku a ne tuđu, ako ćemo tuđu šta će nam vlada i predsednik. Postavite nekog birokratu ovde koji će samo da copy- paste. Ja mislim da je dobro da vidimo kako se stvari odvijaju, da znamo da nemamo naklonjenost jednog dela sveta zbog tih strateških stvari iz prošlosti, ali da sa njima moramo da popravljamo odnose i gledamo kako da ih gradimo istovremeno čuvajući ova tradicionalna prijateljstva”, rekao je Vučić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: