Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da su današnji pregovori u Briselu sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom bili teški i da su održani ”u gotovo nemogućim uslovima”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

”Nije bio lak dan u Briselu. U teškim i gotovo nemogućim uslovima, jedan neuspešan sastanak”, rekao je Vučić u video snimku koji je objavio na svom nalogu na Instagramu. Vučić je trenutno u Budimpešti, gde ga očekuju sastanci sa mađarskim i bugarskim najvišim zvaničnicima.

”Sada smo u Budimpešti i čekamo razgovor sa bugarskim premijerom i mađarskom predsednicom. Razume se, i sa mađarskim premijerom”, rekao je Vučić. On je takođe čestitao sutrašnji praznik – Dan srpskog jedinstva.

”Hoću da svim građanima čestitam praznik, sutra slavimo Dan srpskog jedinstva, u celokupnom srpskom narodu. Moram da slavimo našu zastavu, našu crveno-plavo-belu trobojku, naše pretke koji su nam ostavili otadžbinu, kako bismo umeli da cenimo budućnost naših potomaka, zbog kojih sve radimo”, rekao je predsednik Srbije. On je poručio da su pred Srbijom dani ”velikih ekonomskih pobeda”.

”Sve što smo u prethodnom periodu učinili je samo prvo poluvreme, a pred nama je drugo poluvreme sa velikim ekonomskim pobedama, nadam se ogromnog napretka. A to možemo samo ako smo zajedno i ako smo ujedinjeni. Živela Srbija i naš narod”, rekao je Vučić.

Vučić: Razgovori završeni neuspešno, mi smo prihvatili kompromisni predlog EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu, posle sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine, da su razgovori završeni neuspešno, u smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji odnosa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu, posle sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine, da su razgovori završeni neuspešno, u smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji odnosa.

“Svi mi imamo svoje predloge, Albanci svoje, mi svoje, na kraju, mi smo kao Srbija prihvatili kompromisni predlog EU, Kurti nije želeo da ga prihvati i sastanak je okončan”, rekao je Vučić.1010

Istakao je da je, što se tiče samog toka pregovora, bilo ne mnogo prijatnih, već uglavnom neprijatnih stvari, pošto se svi bore za svoje.

“Jasno je da Kurti izbegava da formira ZSO i to je suština svega, Srbija ne beži od svojih obaveza, ali smo rekli, ne samo mi, već EU – kakav je hodogram i kako stvari moraju da se odvijaju i takav njihov predlog, uprkos tome što nije ni malo lak za nas, prihvatili, a Kurti je odbio i tako je završeno sve”, rekao je Vučić.

Predlog podrazumevao da se najpre razgovara o ZSO

Komentarišući kompromisni predlog EU na današnjem dijalogu u Briselu, predsednik je rekao da je on podrazumevao da se najpre razgovara o Zajednici srpskih opština.

“To znači da najpre razgovaramo o ZSO, da vidimo ima li tog kredibilnog procesa ili nema, ukoliko bismo ustanovili da je taj proces kredibilan i da idemo ka formiranju ZSO, paralaleno sa tim bismo mi krenuli da radimo na onome što su naše obaveze, međutim, druga strana to nije prihvatila”, rekao je Vučić novinarima u Briselu.

Dodao je da su na sastanku razgovarali i o situaciji na severu KiM, te da je ukazao na to koliko u svakom procesu uspostavljanja racionalnih odnosa smeta i ometa svakodnevno šikaniranje i hapšenje i držanje u pritvoru Srba.

“Pokrenuo sam i pitanje eksproprijacije, ilegalne eksproprijacije, pokrenuli smo pitanje iseljavanja Srba iz njihovih institucija i sa mesta gde rade. Ne  verujem da je tu postignut bilo kakav napredak osim što verujem da će na tzv. beli papir koji je dobijen od EU Aljbin Kurti morati da odgovori vezano za eksproprijaciju što, a što se izbacivanja Srba tiče, ne verujem”, rekao je Vučić i dodao: “Razgovarali smo i o jednoj i drugoj stvari, ovo je rezultat”.

Srpske opštine na KiM će biti deo ZSO, a ne asocijacije albanskih opština

Vučić je istakao da Leposavić pripada Zajednici srpskih opština, kao i Kosovska Mitrovica i Zvečan, u skladu sa Briselskim sporazumom, a da je formiranje asocijacije albanskih opština cirkuska predstava.

“Dve od četiri opštine na severu kao što ste videli danas su se priključile albanskim opštinama i ja sam se na to nasmejao i rekao da je to cirkuska predstava i to pred albanskim novinarima. Te će opštine kao i druge dve kao i ostalih šest biti deo Zajednice srpskih opština”, rekao je Vučić novinarima posle današnje runde dijaloga u Briselu. 

Rekao je da su danas u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici po naređenju premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija lažni odbornici doneli odluku da pristupe albanskoj asocijaciji opština. 

Na pitanje da li je na sastanku bilo reči o povlačenju kosovskih specijalnih snaga sa severa KiM, predsednik je rekao da je on govorio o tome i dodao da za pet sati razgovora nije bilo vremena da se razgovara o svemu.

Kurti i dalje ne želi da prihvati formiranje ZSO

Predsednik Srbije istakao je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i dalje ne želi da prihvati formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) već postavlja neke uslove. 

“Evropski predlog u stvari jeste da idemo u paralelnom smislu i oni znaju da prvo mora da ide Asocijacija srpskih opština ili Srpska zajednica kako je mi nazivamo. Kada pitate Kurtija hoćeš li, samo mi potvrdi, hoćeš li da formiraš, da prihvatiš formiranje Zajednice srpskih opština, vi nikada ne dobijete pozitivan odgovor”, rekao je predsednik nakon današnje runde pregovora Beograda i Prištine u Briselu.  

Vučić je rekao da Kurti kaže “hoću, ako ne važi 21 od 22 tačke, 21 od 22 principa koje je tzv. Kosovski ustavni sud odbacio, zatim “hoću ako nema izvršnih ovlašćenja kao što je napisala bivša visoka predstavnica EU Federika Mogerini”. 

“I hoću, treća tačka, je ako to bude u skladu sa uvodnim tekstom koji su pisali specijalni savetnik Stejt departmenta Derek Šole i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar. Zamislite, nama izvor prava postaje nešto što čak nije intervju nego nešto što su pisali u nekim novinama Eskobar i Šolej”, rekao je Vučić.

Najbolje rešenje za izbore gradonačelnika na KiM su ostavke

Aleksandar Vučić istakao je da najbolje rešenje, kada je reč o izborima za gradonačelnike na severu KiM, da se ide na ostavke. 

“Dobio je odgovor i (Gabrijel) Eskobar sa kojim sam ja razgovarao kasno sinoć, da je najbolje rešenje da se ide na ostavke, zato što ceo program, peticije i svega drugog – da li vi znate koliko bi to bilo da se samo ide kroz to. Znate li kakva je procedura? Namerno izmišljena i svi to znaju i ovde, da je to namerno napravljeno da bi se izbegao suštinski izborni proces “, rekao je predsednik u obraćanju novinarima nakon još jedne runde pregovora Beograda i Prištine. 1010

Vučić je objasnio da je u slučaju peticija potrebno 118 dana da bi se došlo do trenutka raspisivanja izbora i da je neko namerno to sve napravio. 

“Kurti kaže da mu ne pada na pamet da se odrekne ne znam čega nego svoje dvojice gradonačelnika. Kao što znate u Zubinom Potoku i Zvečanu su pretpostavljam Tačijeva partija gradonačelnici, a ovamo su u Leposaviću i Mitrovici lažni gradonačelnici iz Kurtijeve partije. To je jedan pristup koji ne razumem, ali sam ja rekao da sam spreman da razgovaram sa Srbima u svakom trenutku i da vidim kako mi možemo da doprinesemo i po tom pitanju deeskalacije situacije”, rekao je predsednik. 

Uvek ćemo morati da razgovaramo, ne verujem da je ovo “kraj sveta”

Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu, posle neuspešnih razgovora u dijalogu Beograda i Prištine, da će uvek morati da se razgovara i da ne veruje u to da je ovo “kraj sveta”.

Tako je odgovorio na pitanje šta je sada naredni korak posle neuspešnih razgovora.

“Ne znam šta bih vam rekao. Svakako da ćemo uvek morati da razgovaramo, ja ne verujem u to da je ovo ‘kraj sveta’. Siguran sam da će se čuti odgovor ko je zaslužan, ko je odgovoran, to je jednostavno nešto što mora da se dogodi. Ono što je za nas važno, to je da sam siguran da mi moramo da nastavimo da razgovaramo”, rekao je Vučić novinarima u Brisleu.

Na pitanje da li je Evropska unija pominjala neke mere, Vučić je odgovorio da on nije Aljbin Kurti koji, kako je rekao, govori o tome da je potrebno da “upotrebite bič protiv Srbije”.
 


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: