Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas zajednički štand na kojem se predstavljaju vinari iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije na sajamu vina u Veroni i izrazio nadu i uverenje da će vina izložena na štandu privući veliki broj italijanskih kupaca.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vino
Foto: Pixabay

“Mislim da je ovde mnogo autohtonih vina Srbije, veoma dobrih vina iz Severne Makedonije i Albanije i verujem da ćemo privući sigurno veliko interesovanje kupaca vina, i da ćemo dovesti puno italijanskih vinara u novembru u Beogradu”, rekao je Vučič.

Dodao je da je namera i želja cele regije Zapadnog Balkana da se unapredi proizvodnja vina i grožđa. Vučić je sajam obišao u društvu predsednika vlade Severne Makedonije Dmitrom Kovačevskim i premijera Vlade Albanije Edija Rame. Na sajmu su Vučića dočekali Guverner regiona Veneto u Italiji Luka Zaja i ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonio Tajani.

Na zajedničkom štandu predstavljano je više od 200 etiketa najboljih vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Od ukupnog broja, 90 etiketa je iz Srbije iz 41 vinarije. Vina na štandu Open Balkan predstavljaju vrhunski somelijeri tri zemlje, a biće organizovan i masterklas na kome će biti predstavljene autohtone sorte Balkana.

VinItaly je vodeći sajam vina i alkoholnih pića posvećen vinskim kompanijama na svetskom tržistu.

Na sajmu učestvuje 4.500 izlagača, a očekuje se i rekordan broj posetilaca.

Kovačevski i Rama zadovoljni predstavljanjem vina sa Srbijom u okviru OB

Premijeri Severne Makedonije i Albanije Dimitar Kovačevski i Edi Rama izrazli su zadovoljstvo što zajednički sa Srbijom predstavljaju vina svojih država u okviru Inicijative Otvoreni Balkan na Sajmu u Veroni.

Kovačevski je rekao da je tu najbolja selekcija vina Severne Makedonije, te da je to velika šansa da ih Italijani probaju, kao i da se probaju italijanska vina i poboljša kooperacija.

Rama je rekao da je zadovoljan što su tu zajedno oko vina koja svi mogu da naprave, i da ga predstave ovde.

Rekao je da su svi uključeni u proizvodnju vina, ali da vino nije samo poljoprivredni proizvod već i promocija, saradnja država u okviru Inicijativa Otvorenog Balkana.

Tajani: Želimo zemlje Zapadnog Balkana u EU i spremni smo za to

Ministar inostranih poslova Italije Antonio Tajani izjavio je danas da Italija želi da vidi sve zemlje Zapadnog Balkana u EU i da je spremna za to.

Tokom obilaska Sajma vina u Veroni Vinitaly 2023, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerima Severne Makedonije i Albanije, Dimitrom Kovačevskim i Edijem Ramom, Tajani je istakao da je taj sajam veoma značajan ne samo za Italiju, već i za njima prijateljske zemlje, kao što su one iz Zapadnog Balkana. Rekao je da su vina sa Zapadnog Balkana veoma dobra i da je veoma važno da se osnaži saradnja Zapadnog Balkana i Italije.

“Piti vino je stil života. To nije samo kuhinja. Ostati zajedno sa dobrim vinom znači stvarati prijatelje. To je veoma važno za nas. Italija želi da sarađuje više sa Zapadnim Balkanom i da se jače uključi u odnose sa hranom i veoma naporno radimo. Sutra u Rimu će biti veoma važan događaj u koji su uključeni svetski predstavnici. Mi, kao Italija, želimo da vi svi budete deo EU. Mi smo spremni za vas, ne samo poljoprivreda, već i industrijski sektor”, rekao je Tajani.

Predsednik regije Veneto Luka Zaja na štandu Veneto poželeo je dobrodošlicu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijeru Severne Makedonije Dimitru Kovačevskom i premijeru Albanije Ediju Rami.

“Veoma ste dobrodošli, znam da ste dosta proputovali da bi došli ovde i hvala vam što ste dosli. Nadam se da ćemo se sresti na Otvorenom Balkanu u novembru u Beogradu”, poručio je Zaja, na šta mu je Vučić odgovorio da je dobrodošao i da s nestrpljenjem očekuje njegov dolazak.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: