Podeli vest

Vučić je rekao danas da je zbog prebogate istorije sportskog društva Radnički država opredelila veliki novac za izgradnju multifunkcionalne dvorane i predložio da ponese ime čuvenog košarkaškog trenera Dušana Dude Ivkovića.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/

Vremensku kapsulu u temelj, zajedno sa Vučićem, postavili su sinovi Dušana Ivkovića, Petar i Pavle, kao i džudista Aleksandar Kukolj.

Dvorana, koja će prema Vučićevim rečima, biti jedna od najlepših na Balkanu, trebalo bi da bude završena za dve godine.

Vučić je prilikom obeležavanja početka radova rekao da je Ivković bio usredsređen i fokusiran na budućnost Radničkog i želeo da ostavi nešto što će biti na ponos svim građanima Srbije, da bude njegovo zaveštanje.

“Zato vas ja molim, ako smem to da predložim da to bude zvanično ime ove lepotice, jedne od najlepših sportskih dvorana u ovom delu Evrope.Da nosi ime legendarnog Dušana Dude Ivkovića. Da tako nazivamo ovaj objekat i da večno ostane njegovo veliko delo upisano, ne samo u srcima njegovih bližnjih, već i u glavama svih nas koji moramo da znamo koliko je, šta i kako učinio, ne samo za spsku košarku i srpski sport, već i za srpsko društvo u celini”, istakao je Vučić.

On je dodao da će objekat imati komercijalnu namenu, od streljana do malih i velikih dvorana, garaža…

“Petnaest radnika predvođenih Ilijom Krstićem 20. aprila 1920. godine okupilo se u građevinsko zanatskoj školi u ulici kraljice Natalije i osnovalo beogradski radnički sportski klub kao prvo radničko sportsko društvo u Srbiji, a počelo se, kako to obično biva, s mnogo ambicija, a ne mnogo mogućnosti”, podsetio je Vučić.

Istakao je da je u početku formirana samo fudbalska ekipa, ali kako je popularnost radničkog rasla, osnivane su i rvačka, šahovska bokserska i druge sekcije.

“Članovi kluba su uvek bili i aktivisti koji su se bavili poboljšanjem položaja radnika, naprednih ideja o radničkim pravima. Uzgred, rodoljubi obešeni na Terazijama 1941. godine mahom su bili članovi kulturnih sekcija radničkog. U borbi protiv nacizma, čak 118 članova Radničkog položilo je život na oltar slobode i otadžbine, a 17-oro ih se čak večno upisalo u istoriju kao narodni heroji”, rekao je Vučić.

Vučić je prisutne podsetio i da je nakon Drugog svetskog rata, rad sportskog društva nastavaljen već 1944. godine.

“Novo, posleratno vreme donosi nove sekcije. Džudo, rukomet, košarku, ragbi, kuglanje, planinarstvo. Prvu medalju na ‘Krst’ su doneli kuglaši, a i prave zvezde u tim posleratnim godinama bili su Petaković, Ognjanović, fudbaleri Prlinčević, Vidinić, bokseri Toma Hladni, Jovan Pajković, Šuger Stanković, Ljuba Veselinović, Zdravko Bašić, Vukašin Dobročinović, Mujo Bajrović, Milivoje Bašić, Ivan Ribać”, rekao je Vučić. Dodao je da su oni SD Radnički doneli medelje, titule, zlatne rukavice…

“Rvači Miroslav Čitaković, Momir Kecman, Prvoslav Ilić, Goran Kacun osvojili su desetine medalja ekipnih i pojedinačnih titula. Odbojkašice Cvijeta Stakić, Nada Gašović, Jelena Reljin su pored drugih uspeha dva puta stigle do duple krune”, rekao je Vučić.

Predsednik je podsetio i na “legendarnog Davida Kalinića”, za kojeg je rekao da ga se sećamo “po tri zlatna penkala koja je nosio u prednjem džepu sakoa želeći da ostavi utisak predsednika najboljeg rukomentrnog kluba na svetu, a ne skromnog proleterskog kluba Radničkog”. “Upravo je on bio arhitekta najvećeg uspeha našeg ženskog sporta.

Treneri Vinko Kandije i Miki Melatović vodili su rukometašice Radničkog do titule zvanično najbolje i najuspešnije ženske ekipe u istoriji naše zamlje. Tri puta su bile prvakinje Evrope. Tri puta su osvojile Kup kupova Starog kontinenta”, rekao je predsednik Srbije. Istakao je da je najbolji rezultate karijere u Radničkom ostvarila i najbolja rukometašica sveta, Svetlana Ceca Kitić.

“Na osnovu glasova u anketi Svetske rukometne federacije, ona je sa 84,1 odsto glasova proglašena za najbolju rukometašicu svih vremena. Srpkinja najbolja na svetu ikada”, rekao je Vučić. Dodao je da su šahovski velemajstori Bora Ivkov i Nikola Karaklajić bili su odlična ekipa, ali sa devojkama koje je predvodila Alisa Marić.

“Oni su dobili snagu koja je donela titulu državnog prvaka 1988. godine. Legendarni Ranko Žeravica prvak sveta i zlatni s olimpijade predvodio je žensku košarkašku generaciju Milice Radaković i Jelice Kalenić do prve titule. Pive Ivković 1973. godine donosi jedinu šampionsku titulu muškoj ekipi Radničkog”, istakao je Vučić. Naglasio je da su vredne su pomena i biografije košarkaša radničkog is tog vremena.

“Neca Đurić, nastupao je za reprezentaciju (rukometnu) čitavih 11 godina i učestvovao u svim najvećim dometima reprezentacije Radničkog. Zlato na Mediteranskim igrama u Bejrutu. Srebro sa Svetskog prvenstva u Brazilu gde je proglašen za najboljeg rukometaša sveta. Srebro sa evropskog 1965. godine”, istakao je Vučić.

Predsednik je podsetio i na Dragutina Miška Čermak koji je na Olimpijskim igrama 1968. godine osvojio srebrnu medalju, kao i zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu 1970. godine.

“Dragoslav Ražnatović, vrstan strelac, jedan od najboljih Olimpijade 68-me, osvaja srebrnu medalju. Uvek uz svoj Radnički. Setimo se i Milana Marovića, pored Ranka Pive i Čika Bore Cenića”, naveo je Vučić.

Istakao je da je spisak trenerskih imena poniklih u Radničkom do te mere impersivan da se sa njim ne mogu meriti ni najveći američki univerziteti. “Ciga Vasojević, Duda Ivković, Boža Maljković. Duda i Boža su šest puta bili klupski prvaci Evrope, a prvu pravu šansu da sednu na užarenu trenersku klupu imali su upravo u Radničkom.

Sportski radnici poput Vukote Ćetkovića svima nama mogu da budu uzor i po ljubavi i prema svom poslu i po radnoj etici”, naveo je Vučić.

Vučić je rekao da su doajeni srpskog glumišta poput Bata Živoinović, Dragana Nikolić, Zoran Radmilović neki od velikana “koji su svim srcem bili uz Radnički”.

“Vrednujući tako prebogatu istoriju mi smo kao država opredelili veliki novac za izgadnju multifunkcionalnog objekta koji će za dve godine biti završen i otvoren”, zaključio je Vučić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: