Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je bivši izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel, kome je danas uručio Orden srpske zastave prvog stepena za istaknute zasluge, istinski prijatelj Srbije koji je doprineo miru i stabilnosti u regionu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

“Danas imam čast da u ime građana Srbije iskažem zahvalnost čoveku koji je za kratko vreme neumernim radom izvršio značajna uticaj na odnose između Srbije i SAD i sustinski obogatio veze između naših naroda”, istakao je Vučić u Predsedništvu Srbije.

Kazao je da uloga Grenela u dijalogu Beograda i Prištine ne samo doprinosila regionalnom miru i stabilnosti već i igrala ključnu ulogu u jačanju veza između SAD i Srbije.

Kako je rekao Vučić, Grenelov mandat kao čoveka za dijalog pokazuje njegovu oštrinu, ali i njegovo diplomatsko umeće i pre svega spremnost da čuje argumente druge strane i kada se sa njima ne slaže.

On je nakon svoje službe u vezi sa dijalogom demontrirao nešto što nismo gotovo mogli da vidimo u onome što eufemistički nazivamo međunarodnom zajednicom, a to je objektivnost, intelektualno i političko poštenje i doslednost vanserijskog karatera, naveo je Vučić.

“Njegov izuzetan angažman na Balkanu i lična vizija u čijem je središtu jačanje saradnje i rušenje barijera putem izgradnje ekonomskih veza bio i jeste svedočanstvo njegovog dubokog verovanja u budućnost regiona, a time i budućnost Srbije i njegove vere u mogućnost pomirenje i stvaranje drugačije budućnosti za narode Balkana”, naveo je predsednik.

Dodaje da razgovori sa Grenelom nisu uvek bili laki već naprotiv.

“Usudiću se da kažem da sa njim delim čvrsto uverenje da sudbina balkanskih naroda i država treba da bude baš u njihovim rukama. Kada smo bili u Vašingtonu, sećam se koliko mi je bilo teško da odbijem ono što je Grenel tražio, ali čak i kada smo to iz jasnih razloga morali da učinimo, on nije zatvarao vrata i nije pretio i nije dodnosio odluke o kažnjavanju onih koji su imali drugačiji stav ili koji nisu želeli da budu sto odsto poslušni”, naglasio je Vučić.

Istakao je da veruje da samo takva slobodna i samostalna Srbija može biti istinski i pouzdani partner i prijatelj SAD i svih drugih aktera u međunarodnoj zajednici.

“Njegovo poznavanje srpske nacionalne filozofije doprinelo je da za vreme njegovog mandata ispisujemo stranice unapređenja duge istorije srpsko američkih donosa svedočeći istitnu o dešavanjima na KiM i drugde u našem regionu i nakon svog posredničkog mandata on je dožvljen kao pravičan i pravedan i daleko izvan granica naše zemlje. I zato je zauzeo posebno mesto u narodu Srbije i kod naših građana”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije posebno je istakao Grenelovu saradnja sa srpkim predstavnicima.

“Pokazao je istinsku posvećenost dobrobiti srpkog naroda, ali i drugih naroda koji žive na ovim prostorima. Ono što je njegova glavna karakteristika je da je ekonomiju pretpostavljao politici. Da je dobro razumeo da kada budemo rešili ekonomske probleme, da ćemo rešiti i političke problem”, rekao je Vučić.

Dodao je da odajući priznanje Ričardu Grenelu ponovo potvrđujemo našu nepokolebljivu posvećenost jačanju prijateljstva i saradnje Srbije i SAD.

“SAD 1776. i moderna Srbija 1804. gradili su svoje kuće na istim vrednostima. Vrednostima koje su, čini mi se, nikada aktuelnije danas”, poručio je Vučić.

On je zahvalio Grenelu na izuzetnim naporima na unapređenju odnosa Srbije i SAD.

“Hvala vam na naporima koje ulažete u izgradnju mira i normalizaciju odnosa u našem regionu. Posebno vam hvala što govorite stvari koje znate da se mnogima ni u SAD, ni na Zapadu neće dopasti, ali se trudite da govorite istinu i imate taj pristup i intelektualnog i političkog poštenja kakav izrazito mali broj ljudi u našoj branši ima. Hvala vam i čestitam vam još jednom”, zaključio je predsednik Srbije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: