Podeli vest

Premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija ne zanima mir, ne zanima ga čak ni šta Sjedinjene Američke Države misle o njemu, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za portal The Pavlovic Today.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Aleksandar Vučić
Foto: Shutterstock

Kurti želi da bude taj koji ulazi u sukob sa Srbijom jer mu to nedostaje u biografiji, da bude neko ko može da kaže: “Evo me, ja sam ratni vođa”, a ne samo Hašim Tači, rekao je Vučić.

“Najizazovnije je nositi se sa pojedincima koji se ne ponašaju racionalno i imaju ciljeve koji prevazilaze uobičajene i prepoznatljive”, istakao je Vučić. Očekivali biste da je Kurtijev cilj da sarađuje sa onima koji su stvorili, kako kažu, Kosovo, naveo je predsednik Srbije.

“Da sa njima ima najbolje i najbliže odnose, u kojima mora da shvati da je njihova uloga minimalna, a da oni koji su to uradili, pre svega Sjedinjene Američke Države, moraju da imaju najveće poštovanje. Ali, Kurti ne želi da to razmatra iz te perspektive, njega zanima sopstvena uloga. Njega ne zanima mir, ne zanima ga čak ni šta Sjedinjene Američke Države misle o njemu”, naglasio je Vučić.

On je objasnio da ono za šta je Aljbin Kurti zainteresovan jeste da bude “naslednik” Envera Hodže i Adema Demačija.

“Kurti želi da bude taj koji ulazi u sukob sa Srbijom jer mu to nedostaje u biografiji, da bude neko ko može da kaže ‘Evo me, ratni vođa’, ne samo Tači ili bilo ko drugi. U takvim uslovima, kada neko ima tako iracionalan pristup, potpuno ga je nemoguće angažovati na racionalan, inteligentan i mudar način. I zato ni Amerikancima nije lako da razgovaraju sa njim”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je izrazio spremnost da nastavi diplomatski dijalog sa Kurtijem pod pokroviteljstvom EU, ali odgovarajući na pitanje da li je Kurti otišao predaleko, rekao je da veruje da jeste i da će mu biti teško da preokrene kurs. Vučić je rekao da na Kurtijev pristup dijalogu Beograda i Prištine gleda kao na puki pokušaj da “kupi vreme i zaštiti sopstvenu moć” bez istinskog interesa za rešavanje osnovnih pitanja. Prema Vučićevoj oceni, to najbolje ilustruje odbijanje Aljbina Kurtija da formira Zajednicu srpskih opština.

“Najvažnije što želim da vam kažem je da Kurti jednostavno ni pod kojim uslovima ne želi da formira Zajednicu srpskih opština i samo će izmišljati sve moguće razloge zašto to neće učiniti”, naglasio je Vučić.

Sve ostale stvari su samo politički manevri i formalnosti, dodao je predsednik Srbije. Vučić je sugerisao da Kurtijevo oklevanje da primeni dogovoreni aneks u Ohridu u vezi sa Zajednicom srpskih opština proizilazi iz njegove želje da oblikuje svoje političko nasleđe na način koji podseća na Envera Hodžu, prikazujući sebe kao “žrtvu” i “velikomučenika”. Prema rečima predsednika Srbije, ovakav pristup vodi u ćorsokak bez ikakvog pomaka.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: