Podeli vest

Politički analitičar Ðorđe Vukadinović smatra da Srbija ne sme da pristane na pritiske i uvede Rusiji sankcije

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

VUKADINOVIĆ ĐORĐE
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/

Politički analitičar Ðorđe Vukadinović smatra da Srbija ne sme da pristane na pritiske i ucene da uvede sankcije Rusiji jer bi time ugrozila sopstvene ekonomske interese i pokvarila dobre odnose sa Moskvom koji se, kako kaže, tiču pre svega povoljnog snabdevanja gasom i naftom.

Vukadinović ističe da je Srbija zauzela relativno principijelan stav kada je reč o sukobu u Ukrajini, ali da dalje od toga ne treba da ide zbog samopoštovanja i sećanja da je i sama bila žrtva sankcija, ali i zbog sopstvenih interesa.

”Čak i da se sukob sutra završi, pritisak u pravcu sankcija bi se nastavio ne zato što misle da će srpske sankcije ugroziti ili slomiti rusku privredu, kad nisu ni zapadne, već je reč o psihologiji i simbolici. Oni (zapad) žele da pošalju poruku Moskvi:””evo čak i vaši prijatelji Srbi su vam uveli sankcije”. Zato je taj pritisak toliki”, rekao je Vukadinović za Tanjug.

Vukadinović kaže da sukob u Ukrajini, koji traje četiri meseca, ima ”neobične aspekte” i da se očekivalo da će ruska vojska brže napredovati, ali i da će se ruska ekonomija slomiti pod teretom sankcija.

Međutim, kako kaže, Rusija pokazuje neobičnu otpornost na sankcije koje se, dodaje, ”kao bumerang” vraćaju na zapad i više pogadaju EU u ovom trenutku nego samu Rusiju.

”A od Srbije se traži da sama sebi puca u nogu i da pokvari realno dobre odnose koji nisu samo deklaracije, zdravice, kulturna razmena, već gas i nafta, pogotovo gas koji realno dobijamo povoljno sa perspektivom da ga dobijamo po još povoljnijoj ceni”, kaže Vukadinović.

Dodaje da, s druge stane, Nemačka i druge članice EU, kada glasaju za sankcije Rusiji, nađu način da ””ne plate najveću cenu””, pa kažu da ne važe za gas ili da važi samo za naftu koja stiže tankerima.

”Ako pođemo samo od ekonomskih interesa, ne smemo da pristanemo na taj pritisak i neku vrstu ucenu. A videli smo da od evrointegracija nema ništa i to znaju svi u Briselu, Beogradu, Skoplju, Tirani”, kaže Vukadinović.

Komentarišući nedavni samit EU-Zapadni Balkan, ističe da su dve poruke te konferencije dominantne.

”Prva sa strane Brisela zemljama kandidatima Zapadnog Balkana mogla bi se sažeti u formulaciju ””čekaj me, ja sigurno neću doći”. Uz nešto malo šećernog preliva oni su rekli da zemlje ne računaju na članstvo, bar ne brzo, uprkos svim naporima i trudu koje su ulagale”, navodi Vukadinović.

Dodaje da je ta poruka izazvala nezadovoljstvo zemalja kandidata sa Zapadnog Balkana, posebno zbog činjenice da su, kako kaže, preko reda Ukrajina i Moldavija dobile kandidaturu i da im se iz političkih razloga zbog sukoba u Ukrajini, progledalo kroz prste.

Tu se pokazalo da Brisel odluke, koje bi trebalo da se donose na osnovu određenih kriterijuma, donosi prema dnevnopolitičkim interesima i motivima, a da su političke elite u zemljama Zapadnog Balkana, koliko kod bile evrofilne, izigrane.

Vukadinović je kazao da je reakcija na to jačanje inicijative Otvoreni Balkan koja, kako smatra, ne treba da se gleda kao ””utešna nagrada”” za članstvo u EU, već kao logična reakcija da se zemlje Zapadnog Balkana okrenu sebi i svom okruženju.

”Treba gledati da interesi Srbije ne budu izigrani i da ne budemo žrtva nekog novog regionalnog udruživanja kao što smo bili nekoliko puta u istoriji. Ali, sama ideja da se poboljšavaju regionalne veze je dobra posledica grubog otkačinjanja koje su zemlje doživele na samitu u Briselu. Regionalno povezivanje uz brigu o sopstvenim interesima jeste dobar put”, ističe Vukadinović.

Ukazuje da bi poruke Brisela mogle da deluju obeshrabrujuće za nastavak procesa reformi, ali da sve zemlje regiona, uključujući i Srbiju, treba da rade na njihovom sporvođenju, pre svega zbog svbojih građana.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: