Podeli vest

Ministar Vulin zahvalio je bratskom grčkom narodu i toj prijateljskoj zemlji na podršci po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

grčka
Foto: Pixabay

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin razgovarao je danas u Atini sa ministrom za zaštitu građana Republike Grčke Panajotisom Teodorikakosom o nastavku saradnje u oblasti unutrašnjih poslova, posebno na polju borbe protiv organizovanog kriminala i sprečavanja iregularnih migracija.

Vulin, koji je od 2017. godine i predsednik srpskog dela Mešovitog komiteta sa Republikom Grčkom, zahvalio je bratskom grčkom narodu i toj prijateljskoj zemlji na podršci po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i na doprinosu koji je Grčka pružila u odbrani međunarodnog prava i sprečavanja politizacije Interpola po pitanju zahteva Prištine da postane član ove respektabilne međunarodne policijske organizacije.

Istakao je tradicionalno dobru saradnju dve zemlje i bratski odnos dva naroda, za koji veruje da će i u budućnosti biti unapređivan.

Vulin, koji će sutra učestvovati na ministarskom sastanku Procesa saradnje Jugoistočne Evrope, istakao je da je Grčka važan strateški partner Srbiji u borbi protiv organizovanog kriminala i da je naša zemlja apsolutno posvećena sprovođenju Zajedničke deklaracije o uspostavljanju strateškog partnerstva, naročito u borbi protiv svih vidova kriminala i bezbednosnih izazova.

Naveo je i da je policijska saradnja sa Grčkom intenzivna, posebno na operativnom planu kroz razmenu informacija u cilju borbe protiv kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem i prodajom narkotika.

„Za pripadnike organizovanih kriminalnih grupa ne postoje granice, jezičke barijere, razlike. Zajednički cilj im je sticanje profita nelegalnim poslovima. Zato naša saradnja mora biti čvrsta i snažna, da bismo bili korak ispred njih i sprečili ih da truju i ubijaju našu decu. Kriminalcima je mesto u zatvoru i u ispunjenju tog cilja policije deluju kao jedna“, naveo je Vulin.

Izrazio je uverenje da će između dve zemlje, posebno imajući u vidu da se ove godine očekuje veći priliv srpskih turista u grčka letovališta, biti potpisan Sporazum o zajedničkim patrolama, koji će olakšati boravak i osigurati veću bezbednost naših građana u Grčkoj kao i grčkih turista koji borave u našoj zemlji.

Imajući u vidu da se obe zemlje nalaze na tranzitnoj ruti kretanja migranata, na sastanku je dogovoren nastavak saradnje na polju sprečavanja ilegalnih migracija, a Vulin je podsetio da šest policijskih službenika Srbije pruža pomoć kolegama na granici Grčke i Severne Makedonije.

Zahvalio je Grčkoj na realizaciji dogovora koji su postignuti tokom trilateralnog sastanka ministara policije Srbije, Grčke i Kipra i izrazio očekivanje da će ta saradnja u narednom periodu biti produbljena i unapređena u cilju zajedničke borbe protiv sajber kriminala i finansijskih istraga.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: