Vulin je istakao da svaka smrt u saobraćaju, a posebno smrt deteta može da bude izbegnuta i apelovao na vozače i roditelje da propisno voze svoju decu u automobilu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vulin
FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin prisustvovao je danas Forumu unapređenja sistema bezbednosti saobraćaja 2022 pod nazivom „Vizija nula poginule dece u saobraćaju“, koji je održan na Zlatiboru.

Vulin je istakao da svaka smrt u saobraćaju, a posebno smrt deteta može da bude izbegnuta i apelovao na vozače i roditelje da propisno voze svoju decu u automobilu.

“Svaka smrt u saobraćaju je mogla da bude izbegnuta, a posebno dečja smrt. Jer svako drugo dete koje je bilo u vozilu nije uticalo ni najmanje na svoj život, ni na kraj svog života, a onda znamo da je najmanje svako drugo dete moglo da preživi. Sve zavisi od nas. Od nas koji smo ih voleli, koji smo ih taj dan vozili negde”, rekao je Vulin, prema saopštenju MUP-a.

“Šta da uradite odraslom čoveku koji mrtav pijan vozi dvoje dece? Šta da uradite odraslom čoveku koji ne veže svoje dete? Šta da uradite čoveku koji nasilnički vozi sa detetom na zadnjem sedištu, ili mu dopusti da sedi nevezan na prednjem sedištu? Kako da ga kaznite? Ja čvrsto verujem da je kaznena politika samo jedan deo onoga što treba da uradimo, ali i ona mora da se promeni“, poručio je ministar Vulin.

„Smatram da svaki vozač koga zateknemo, uhvatimo, pronađemo sa nedozvoljenom količinom alkohola u krvi ili pod dejstvom narkotika mora u najmanju ruku biti sankcionisan kao za izazivanje opšte opasnosti. To što nije ubio nekoga, to je puka sreća. A, onaj koji izazove saobraćajnu nesreću pod dejstvom alkohola ili narkotika, mora biti kažnjavan najmanje za pokušaj ubistva i takođe, smatram da već u sledećim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja moramo uvesti instituciju, odnosno mogućnost trajnog oduzimanja vozila i trajnog oduzimanja dozvole. Trajne zabrane nekome da učestvuje u saobraćaju”, kazao je ministar unutrašnjih poslova.

Vulin podsetio je na primere teških saobraćajnih nezgoda i ukazao na neophodnost pooštravanja kaznene politike.

„Pre nekoliko dana imali smo primer strašne saobraćajne nesreće na Pančevačkom putu, troje mrtvih. Vozač je imao 60 prijava. Šezdeset puta je upozoren da to ne radi, 61. put je ubio i sebe i druge. Šta raditi s takvim ljudima? Kaznena politika zbog takvih ljudi mora da bude mnogo oštrija i mora da bude mnogo jača“, kazao je ministar Vulin.

Forumu su prisustvovali i predstavnici Uprave saobraćajne policije MUP-a Republike Srbije, Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije, Republike Srpske i Severne Makedonije, predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i lokalnih samouprava.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: