Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da će vanredni parlamentarni i beogradski izbori biti održani 17. decembra, a da će parlamentarne izbore raspisati do 2. novembra u kom slučaju bi učesnici u izbornoj trci imali 45 dana za izbornu kampanju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

izbori 2022 Srbija S
Foto: Shutterstock

Stranke i koalicije, prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, izborne liste treba da podnesu Republičkoj izbornoj komisiji u pismenom i elektronskom obliku na propisanom obrascu, a najkasnije 20 dana pre dana glasanja.

Na izbornoj listi mora biti najmanje 40 odsto pripadnika manje zastupljenog pola, tako da među svakih pet kandidata po redosledu na listi prvih pet mesta, drugih pet mesta i tako do kraja moraju biti tri pripadnika jednog i dva pripadnika drugog pola.

Republička izborna komisija dužna je da donese odluku o izbornoj listi u roku od 48 časova od njenog podnošenja.

Do raspisvanja vanrednih parlamentarnih izbora može da dođe na dva načina.

Vlada može, kako je predviđeno Ustavom, podneti obrazložen predlog o raspuštanju Skupštine i o tome obavestiti javnost i predsednika Srbije koji u tom slučaju ukazom raspušta Skupštinu i raspisuje izbore što je primenjeno za aprilske izbore 2022. godine.

Drugi način je da predsednik vlade podnese ostavku Skupštini, a predsednik Republike je u tom slučaju dužan da pokrene postupak za izbor nove vlade.

Ako Narodna skupština ne izabere novu vladu u roku od 30 dana od dana kada konstatuje ostavku predsednika vlade, predsednik Republike je takođe dužan da raspusti Skupštinu i raspiše izbore.

Vlada ne može predložiti raspuštanje Narodne skupštine, ako je podnet predlog da joj se izglasa nepoverenje ili ako je postavila pitanje svoga poverenja.

Istovremeno sa raspuštanjem Narodne skupštine predsednik Republike raspisuje izbore za narodne poslanike, tako da se izbori okončaju najkasnije za 60 dana od dana raspisivanja.

Zakon o izboru narodnih poslanika predviđa da od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može proći manje od 45 ni više od 60 dana.

Odlukom o raspisivanju izbora određuje se dan glasanja, a dan glasanja mora da bude neradni dan.

Narodna skupština koja je raspuštena vrši samo tekuće ili neodložne poslove, određene zakonom.

Lokalne izbore raspisuje predsednik Narodne skupštine, a kako je najavio Vučić, oni će biti održani u 60 do 70 opština i napomenuo da to zavisi od toga gde predsednici opština budu podneli ostavke.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: