Podeli vest

Zagrljaji ne samo da se osećaju dobro, već imaju i pozitivne efekte na telo i dušu. Razne studije pokazuju koliko dugo treba da budete zagrljeni.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Da li kao pozdrav ili samo između: Veliki zagrljaj je zaista dobar. Ali zašto je to tako, koliko traje savršen zagrljaj i da li funkcioniše kada se zagrlimo?

Tokom intimnih zagrljaja, velike površine kože se deformišu i razmenjujemo telesnu toplotu. Ovo uzrokuje da naši kožni receptori šalju impulse u naš mozak. Ako se ovi procene kao pozitivni, naše telo tada oslobađa hormone i neurotransmitere. Ovo uključuje, između ostalog, hormon oksitocin, koji jača naš odnos sa samim sobom i onima oko nas. Na primer, isti hormon preplavi telo majke tokom porođaja.

Zagrljaji takođe oslobađaju endorfine koji smanjuju stres, snižavaju krvni pritisak i smiruju naše disanje i rad srca. Nije ni čudo što se takvi dodiri osećaju kao poslastica za telo i dušu.

Ovoliko traje savršen zagraljaj

Ali koliko dugo treba da traje zagrljaj da bi se aktivirali gore navedeni mehanizmi tela? Jedna stvar unapred: svaka osoba drugačije doživljava dodir. Dok neki ljudi smatraju da su predugački zagrljaji neprijatni, za druge možda nisu dovoljno dugi – ne postoji ispravno ili pogrešno.

Foto: Pixabay

Ovo se takođe odražava u studijama: postoje one koje pokazuju da je optimalno trajanje zagrljaja 20 sekundi. Još jedno istraživanje kaže da je to više kao pet do deset sekundi.

Iz tog razloga, japanski naučnici su tražili dokaze koji bi što objektivnije procenili ovu temu i pobliže pogledali ponašanje beba. Konkretno, praćenjem otkucaja srca novorođenčadi, oni su pokazali da je grljenje roditelja sa srednjim pritiskom u trajanju od 25 sekundi najbolji način da se umire i bebe i roditelji. Uzbudljivo videti: deca su postala nemirna tokom dužih zagrljaja.

Foto: Pixabay

Ponekad pomaže samozagrljaj

Ali ponekad se osećate usamljeno i nemate ko da vas drži. Iako samozagrljaji ne mogu da zamene fizičku blizinu drugih ljudi, može pomoći da se koža redovno stimuliše, na primer kupanjem u kadi, nošenjem udobne odeće ili prilagodbom masaže.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: