Podeli vest

U osnovnoj školi „Momčilo Nastasijević” u Gornjem Milanovcu od 1. septembra će upotreba mobilnih telefona i sličnih ekrana u toku nastavnog dana biti zabranjena i učenicima i nastavnicima. I u školskom dvorištu i u prostorijama škole.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Predlog da se uvede ovakvo pravilo došao je od direktorke škole Ivane Tolić, a Školski odbor je prihvatio jednoglasno. Podršku su pružili i roditelji đaka ove škole.

Šta ako učenik prekrši pravilo zabrane?

Ukoliko učenik prvi put prekrši tu zabranu mobilni telefon će mu se oduzeti i predati pedagoško-psihološkoj službi ili direktorki škole, a odeljenjski starešina će pokrenuti postupak pojačanog vaspitnog rada prema učeniku i pozvati roditelje da preuzme telefon.

Ukoliko učenik drugi put bude prekršio ovu Odluku i upotrebi mobilni telefon, smart sat ili drugi slični uređaj u školi ili školskom dvorištu, telefon mu se, kao u prethodnom slučaju oduzima, a protiv učenika će se povesti određene vaspitno -disciplinske mere (ukor odeljenjskog starešine i smanjenje ocene iz vladanja) Oduzeti telefon se predaje pedagoško – psihološkoj službi ili direktorki škole.

Samo u izuzetnim situacijama, uz prethodnu najavu nastavnika, može se dozvoliti upotreba mobilnog telefona, smart sata ili drugog sličnog uređaja kada je to korišćenje u funkciji učenja.

Nastavnicima telefon dozvoljen na samo jednom mestu

Nastavnom osoblju se dozvoljava upotreba mobilnog telefona na času samo radi upisivanja časa u es Dnevnik, sumativno ili formativno ocenjivanje, kao i evidentiranje određenih beležaka o učeniku i u druge namene se ne sme koristiti. Nenastavnom osoblju se dozvoljava upotreba mobilnog telefona, smart satova i drugih sličnih uređaja samo u prostoriji namenjenoj za njihov odmor, odnosno kada ih ne gledaju učenici ili treća lica i time ne remete primenu ove Odluke.

Zabrana na nivou Srbije?

Primer škole u Gornjem Milanovcu govori da svaka škola u Srbiji, uz saglasnost svih , može učiniti isto.

Oni koji smatraju da je telefon danas neophodan deci kako bi roditelji bolje uskladili vreme i na neki način pratili kretanje svog deteta , posebno u većim gradovima, protiv su ove odluke.

Unesko za zabranu telefona

Ipak, da je zabrana telefona u školama dobra opcija, smatra i Unesko.

Pametni telefoni trebalo bi da budu zabranjeni u školama kako bi se rešili problemi u učionici, poboljšao proces učenja i kako bi se pomoglo u zaštiti dece od maltretiranja na Internetu, saopštili su iz Uneska.

Iz ove organizacije svoj stav potkrepljuju različitim istraživanjima koja govore u korist zabrane.

Mobilni već zabranjeni u Australiji, zabrana stiže i u Holandiju

Deca u državnim osnovnim školama u Južnoj Australiji već drugu školsku godinu započinju bez dozvole da ponesu svoje mobilne telefone na čas (osim ako su potrebni za aktivnosti na času). Slično je i u javnim školama Zapadne Australije, Viktorije, Tasmanije i Novog Južnog Velsa. 

Holandija je takođe najavila zabranu mobilnih telefona u učionici.

Uređaji će biti dozvoljeni samo ako su posebno potrebni, na primer tokom časova o digitalnim veštinama, iz medicinskih razloga ili za osobe sa invaliditetom.

„Iako su mobilni telefoni isprepleteni sa našim životima, oni ne pripadaju učionici“, rekao je ministar obrazovanja Robbert Dijkgraaf.

„Učenici treba da budu u stanju da se koncentrišu i da im se pruži prilika da dobro uče. Mobilni telefoni su smetnja, pokazuju naučna istraživanja. Moramo da zaštitimo studente od ovoga.”

Zabrana je rezultat sporazuma između ministarstva, škola i srodnih organizacija.

Ozbiljan predlog da se na nivou Srbije donese odluka o zabranu telefona i sličnih uređaja za sada ne postoji, a ne poznato je da li su preporuke Uneska razmatrane u okviru škola i ministarstva.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

ALKARAZ prvi FINALISTA VIMBLDONA

Španski teniser Karlos Alkaraz plasirao se u finale Vimbldona, pošto je danas u polufinalu pobedio Rusa Danila Medvedeva 6:7 (1:7),…