Prema novoj studiji, zagađenje česticama izazvalo je oko 135 miliona prevremenih smrti širom sveta između 1980. i 2020. godine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Zagađenje Beograd
Foto: Shutterstock

Sa više od 98 miliona smrtnih slučajeva, Azija je najteže pogođena, saopštio je tehnološki univerzitet Naniang (NTU) u Singapuru. Većina ljudi je prerano umrla od posledica čestica u Kini i Indiji, a slede Pakistan, Bangladeš, Indonezija i Japan.

Fina prašina nastaje, između ostalog, i emisijama iz elektrana, fabrika i sistema grejanja, kao i iz drumskog saobraćaja. Ali može biti i prirodnog porekla, na primer kao posledica šumskih požara i peščanih oluja.

Kardiovaskularne i respiratorne bolesti

Takozvana PM2,5 fina prašina je posebno štetna po zdravlje. Ove posebno male sitne čestice prašine prečnika manjeg od 2,5 mikrometara mogu dospeti duboko u pluća i odatle u krvotok kada se udahnu. Oni izazivaju kardiovaskularne i respiratorne bolesti kao što su astma i rak pluća, prenosi nemački italijanski magazin “Heute”.

Između 1980. i 2020. godine, oko 135 miliona prevremenih smrti može se statistički pripisati česticama, prema studiji iz Singapura objavljenoj u specijalizovanom časopisu „Environment International“. Istraživači su klasifikovali kao preranu svaku smrt koja se dogodila pre prosečne starosti i uzrokovana bolestima koje se mogu sprečiti ili lečiti, prenela je APA.

Više zagađivača u vazduhu zbog El Ninja

Prema studiji, vremenske pojave kao što je El Ninjo povećale su broj prevremenih smrti za 14 odsto jer su izazvale koncentraciju zagađivača u vazduhu. „Naši rezultati pokazuju da promene u klimatskim obrascima mogu da pogoršaju zagađenje vazduha“, rekao je profesor Stiv Jim, koji je vodio studiju. To bi, zauzvrat, moglo dovesti do više prevremenih smrti, prenela je APA.

Za opsežnu studiju, istraživači su procenili, između ostalog, satelitske podatke američke svemirske agencije NASA, vremenske podatke Američke meteorološke i okeanografske agencije (NOAA) i podatke o povezanosti bolesti i zagađenja životne sredine iz Instituta za zdravstvenu statistiku IHME. U SAD-u.

250.000 umrlih od zagađenja vazduha u EU

Prema Agenciji EU za životnu sredinu EEA, loš vazduh ostaje najveći zdravstveni rizik koji predstavljaju uslovi životne sredine. Oko 253.000 smrtnih slučajeva u EU 2021. bilo je povezano sa nivoom fine prašine iznad preporučenih granica Svetske zdravstvene organizacije (SZO), objavila je EEA u na „Forumu čistog vazduha“ EU u Roterdamu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: