Podeli vest

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova saopštila je da je jučerašnje krvoproliće na severu Kosova i Metohije direktna posledica politike premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, te da postoji pretnja od nastavka etničkog čišćenja na KiM.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zaharova
Foto: Shutterstock

“Nema sumnje da je jučerašnje krvoproliće direktna i neposredna posledica kursa takozvanog ‘premijera’ Aljbina Kurtija sa ciljem rasplamsavanja sukob i čišćenja teritorije regiona od Srba”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog ministarstva. Dodaje se da su pokušaji Kurtija da “eskalacijom situacije izazove dodatni pritisak Zapada na rukovodstvo Srbije kako bi naterao Beograd da prizna ‘nezavisnost’ Kosova stalna igra sa vatrom, koja je, kako vidimo, preskupa i dovodi ceo region Balkana do opasne ivice”.

Zaharova je navela da kosovska policija sistematski izvodi kaznene operacije protiv srpske zajednice i da se nije bavila samo zastrašivanjem građana, već da postoji i “direktna pretnja od nastavka etničkog čišćenja koje su ranije praktikovali albanski ekstremisti na Kosovu”.

“Uvereni smo da se put stabilizacije i dugoročnog rešenja na Kosovu odvija isključivo kroz sveobuhvatnu primenu temeljne rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 i Briselskih sporazuma Beograda i Prištine iz 2013. i 2015. godine”, zaključuje se u saopštenju portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: