Podeli vest

Zaštitnik građana pokrenuo postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih državnih organa zbog slučaja preminule devojčice iz sela u okolini Zaječara

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Sud suđenje
Foto: Pixabay

Zaštitnik građana saopštio je danas da je na osnovu informacija iz medija da je dvogodišnja devojčica iz sela u okolini Zaječara preminula nakon što ju je pretukao vanbračni suprug njene majke, pokrenuo postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih državnih organa.

Centar za socijalni rad Zaječar u roku od 15 dana treba da obavesti Zaštitnika građana da li je i pre tragičnog događaja u porodici preminule devojčice bilo prijava ili saznanja za nasilje u porodici ili zanemarivanje deteta od strane majke, kao i o svim činjenicama i okolnostima ovog slučaja, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

Dodaje se da je, Zaštitnik građana zatražio od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju da izvrši nadzor nad stručnim radom Centra za socijalni rad Zaječar i u roku od 15 dana obavesti Zaštitnika građana da li je bilo propusta u radu centra u postupcima koji se odnose na porodicu devojčice, a posebno kada je u pitanju postupanje organa starateljstva u zaštiti deteta od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

Zaštitnik građana je od Zdravstvenog centra u Zaječaru zatražio da ga u roku od 15 dana obavesti da li su kod devojčice od strane zdravstvenih radnika centra, koji su do sada pružali zdravstvenu zaštitu devojčici, uočavani ili prijavljivani znaci nasilja ili znaci roditeljskog zanemarivanja kada je u pitanju zdravstveni status deteta.

U saopštenju se ističe, da je potrebno i da Ministarstvo unutrašnjih poslova obavesti Zaštitnika građana da li su i pre tragičnog događaja nadležni organi MUP-a imali saznanja ili dobijali prijave za nasilje ili zanemarivanje deteta u porodici u kojoj je živela devojčica, kao i o svim preduzetim aktivnostima policije nakon tragičnog događaja.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru uhapsili su M. N. (25) iz okoline Vlasotinca zbog postojanja sumnje da je izvršio krivično delo nasilje u porodici sa smrtnim ishodom, saopštio je MUP u Zaječaru.

Dodaju da je, policija je uhapsila i njegovu vanbračnu suprugu J. T. (23) iz okoline Zaječara, zbog postojanja sumnje da je izvršila krivično delo zanemarivanje i zapuštanje maloletnog lica. M. N. se sumnjiči da je, juče u iznajmljenom stanu u Zaječaru, više puta po glavi i telu udario dvogodišnju ćerku svoje vanbračne supruge i teško je povredio, a dete je prevezeno u Zdravstveni centar u Zaječaru gde je preminulo, naveli su iz MUP-a. Ističu da se sumnja, da je majka dvogodišnje devojčice znala da je njen vanbračni suprug, u prethodnom periodu, tukao devojčicu, ali to nije prijavila policiji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: