Podeli vest

Spor oko obezbeđenja granice SAD sa Meksikom dolazi do vrhunca. Vlada je u nevolji. 25 guvernera se protivi predsedniku Džou Bajdenu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Bodljikava žica na granici sa Meksikom može da se ukloni. Vrhovni sud SAD odobrio je planiranu meru američke vlade predsednika Džoa Bajdena (81). Pravno je ovo uspeh, ali politički situacija se pogoršava za Bajdena. 

Ograda od bodljikave žice podignuta je kako bi se sprečilo migrante da uđu u SAD. Američka granična policija prijavila je oko 10.000 neregularnih graničnih prelaza iz Meksika svakog dana u poslednjih nekoliko nedelja – skoro duplo više nego pre pandemije korone. Mnogi od njih su migranti iz Venecuele, Haitija, Kube i Ekvadora koji preko Meksika dolaze u SAD i žele da tamo izgrade bolji život.

Tramp je obećao da će izgraditi zid

Granična politika je posebno kontroverzna tema u SAD i izuzetno je politički osetljiva za Bajdena. Opozicioni republikanci optužuju demokratu da nesmetano pušta stotine hiljada stranaca u zemlju i podstiču strah od porasta kriminala i problema sa drogom.

Bajdenova administracija i guverner Teksasa Greg Abot (66), pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa (77), već duže vreme se spore oko obezbeđenja granice između SAD i Meksika. Abot optužuje vladu u Vašingtonu da ne čini ništa da zaustavi ilegalne prelaske granice. Tramp je već postavio izgradnju zida na granici sa Meksikom centralnim pitanjem kampanje tokom predizborne kampanje 2016 – i sada to čini ponovo u pogledu svoje nameravane kandidature za predsedničke izbore u novembru.

Guverner želi da postavi još bodljikave žice

Vlasti Teksasa postavile su barijere od bodljikave žice u blizini pograničnog grada Igl Pasa. U decembru je savezni žalbeni sud zabranio Federalnoj graničnoj policiji da ukloni bodljikavu žicu osim ako ne postoji izuzetak zbog hitne medicinske pomoći.

Ministarstvo pravde je početkom januara zatražilo od Vrhovnog suda da ukine zabranu dok se ne donese odluka o glavnom predmetu. Sud je sada odobrio zahtev. Ali nije jasno da li će bodljikava žica zaista tako brzo nestati. Zato što je Abot najavio da će učiniti još više da zaustavi migraciju. 

Bajden bi trebalo da preduzme oštrije mere protiv Teksasa

U emisiji na Fok Nevs-u u četvrtak, Abot je rekao: „Pošto je Bajdenova administracija zaista abdicirala od svoje odgovornosti za obezbeđenje granice i sprovođenje zakona, Teksas jednostavno obezbeđuje granicu. On je objavio fotografije na kojima se vidi kako Nacionalna garda Teksasa postavlja novu bodljikavu žicu duž reke.

I njegov plan uzima maha. U četvrtak je 25 republikanskih guvernera objavilo zajedničku izjavu solidarnosti. U međuvremenu, demokrate pozivaju Bajdena da zauzme oštriji pristup prema Teksasu.

Verovatno ne krši odluku Vrhovnog suda. Na kraju je dozvoljeno samo uklanjanje, ali nije doneta konkretna odluka o izgradnji novih barijera.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: