Što skuplji restoran, to manja porcija- ovo pravilo, iako zvuči bizarno, zapravo baš i nije. Postoje zanimljivi razlozi zašto se u najskupljim restoranima služe male porcije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

1. Svako jelo ima skupe sastojke

Jela s prefinjenim, pomno biranim sastojcima prilično su česta u vrhunskim restoranima.

S obzirom da ova mesta, koja koriste visokokvalitetne namirnice, mogu čak i uvoziti iste, lako je razumjeti zašto porcije moraju biti manje kako bi se osigurala pristupačna krajnja cena jela.

2. Manje porcije su elegantnije

Manje porcije bit će lakše stilizovati i verovatno će izgledati elegantnije za gosta u restoranu koji u tome uživa — prvo očima, a zatim nepcem.

Foto: Pixabay

3. Moći ćete probati pomalo od svega

Većina restorana obično poslužuje obrok od 3 ganga — s predjelom, glavnim jelom i desertom. U “fine dining”-u, broj gangova može biti do 12 različitih jela.

Tih 12 gangova uključuje finger food, predjela, supu, salatu, ribu, prvo glavno jelo, sredstvo za čišćenje nepca, drugo glavno jelo, sir, desert i piće/pecivo. Zamislite da sve to pojedete, a da je servirano u redovnim porcijama. Zato restorani smanjuju količinu hrane, pa se proba od svega pomalo.

4. Svako je jelo kuvarevo umetničko delo.

Postoji francusko jelo Gargouillou, koje se sastoji od najmanje 16 različitih, odvojeno kuvanih, povrća. Tanjir je aranžiran kao umetničko delo i sigurno će impresionirati svaku osobu koja ugleda ovo respektabilno platno na tanjiru, kako navodi portal Edukujsee.com.

Zbog toga se kuvari radije drže smanjenih porcija.

Foto: Pixabay

5. Svaki će zalogaj biti nezaboravnog okusa i hrana vam neće dosaditi

Prvi zalogaji obroka imaju najbolji ukus. To je zato što će vaši pupoljci ukusa postati manje osetljivi dok jedete. Znajući to, kuvari se fokusiraju na kvalitet jela, a ne na količinu. Poslužujući manje porcije, možemo bolje uživati u svakom zalogaju, umesto da nam dosade velike količine uobičajenog obroka.

6. Ostavlja utisak vrhunskog, kvalitetnog jela

Biti deo ekskluzivnog događaja ili posedovati predmet ograničenog izdanja nešto je na što se neki od nas osećaju ponosno. Izreka “manje je više” i “dobre stvari dolaze u malim pakovanjima” čvrsto se odnosi na ovaj.
Nije iznenađenje da pristup luksuznim mestima i hrani donosi iste emocije, pogotovo kada jelo sadrži male količine sastojaka za koje pretpostavljamo da su kvalitetni.

7. Neobično je i podiže naša očekivanja

Videvši tanjir s tako malom količinom hrane, zapitamo se koji je zapravo razlog tome. Ali biti na večeri koja se sastoji od nekoliko gangova hrane zasigurno će nas pobuditi znatiželjom da saznamo koje nam sledeće jelo donosi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: