Podeli vest

Koliko brzo tableta deluje zavisi i od toga koliko brzo stigne do stomaka. Položaj tela ima veliki uticaj ovde.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pexels

Lekovi se obično uzimaju stojeći, ali to nije ispravan i svakako nije najefikasniji način. Kada se uzimaju ležeći  , lekovi deluju brže – ali i ovde je način na koji je od velike važnosti. Ako je bol akutan, efekat treba da se javi što je pre moguće. 

Trebalo bi da ležiš na ovoj strani

Dok uzimate tabletu, treba da ležite na desnoj strani tela. Razlog: stomak stoji preko abdomena. Ako progutate lek dok stojite, on stiže u stomak samo upola brže .

Međutim, još je gore nego stajati ležati na levoj strani tela kada ga uzimate. Stajanje je i dalje bolje nego ležanje na levoj strani tela. Ovde se tableta transportuje najteže zbog gravitacije . To znači da put do stomaka može biti i do deset puta duži nego ako ležite na desnoj strani – a efekat se javlja samo sat vremena kasnije, kako navodi Heute.

Vreme efekta

Tableta deluje samo kada njen sadržaj stigne do  creva . Dakle, mora da stigne do poslednjeg dela želuca što je brže moguće, gde se rastvara i prazni sadržaj u duodenum  koji je prvi deo tankog creva . Takođe treba da popijete dovoljno tečnosti pre uzimanja tablete i da uzmete lek nekoliko minuta pre jela . Pun stomak može usporiti ili čak smanjiti efekte.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: