Podeli vest

Ma kako da vam izgledao naslov, ovo nije politička niti predizborna tema. Radi se o muzičkom fenomenu jedne zemlje koje više nema

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Shutterstok

Zaista može zvučati kao predizborna tema, ipak u pitanju je iskrena namera da se naši stariji čitaoci prisete, a mlađi upoznaju sa muzičkim fenomenom bivše Jugoslavije koji i dan danas odjekuje diskotekama i klubovima u špicu noćne zabave. Radi se takozovanom Novom talasu, muzičkom pravacu koji je obeležio muziku SFRJ 80-tih.

Kako je počelo?

Tek nešto više od mesec dana nakon Titove smrti, u junu 1980, u beogradskom SKC-u na binu su se popeli klinci tri beogradska benda: Šarlo Akrobata, Idoli i Električni orgazam.

Šta se dogodilo?

Muzički pravac koji se tada začeo protrešće ne samo muzičku već i čitavu kulturnu scenu ovog regiona i nastaviti da je “giba” sve do danas.  

Bilten.rs specijalno za vas izdvaja nekoliko pesama koje mogu da zatalasaju vaš vikend.

Pesma Rusija je jedna od nekoliko najlepših snimljenih ljubavnih pesama, a album Odbrana i poslednji dani grupe Idoli, prema mišljenju mnogih, nešto najbolje što je ovdašnji rokenrol dao.

Ona se budi ili Niko kao ja, birajte prema raspoloženju, sa albuma Paket aranžman – VIS Idoli, Šarlo Akrobata, Električni orgazam. Tvorci tj. krivci za ove neprolazne hitove su momci iz grupe Šarlo Akrobata.

Vreme je i za antologijske pesme kao što su Gracija, Krvava Meri, Obrati pažnju na poslednju stvar…U pitanju je Azra, naravno, a mi vam predlažemo da poslušate njihovu numeru Ako znaš bilo što, sa albuma Filigranski pločnici iz 1982.godine, i to u obradi i izvedbi Amire Medunjanin.

Ova obrada pripada retkim koje dostižu vrednost originala.

Haustor! Bend koji je, tvrde poznavaoci iznedrio novi talas. I ostao mu veran. Radio ili Tko je to, ili možda nešto mračnije poput Crnog žbira? Opet vi birate, a bilten.rs u cilju dizanja raspoloženja predlaže.

Novo! Još juče samo na filmu a sada i u vašoj glavi! Opet nije u pitanju politička parola već naziv prvog studijskog albuma zagrebačke rok grupe Film. Nema baš mnogo onih nikada nisu čuli pesme kao što su Zamisli život u ritmu muzike za ples, Moderna djevojka,Neprilagođen ili Odvedi me iz ovog grada…

Za kraj svakako ostavite, Crno-bijeli svijet, pesmu na istoimenom albumu koju znaju i ptičice sa grana, a po kome će Jasenka Houru i Prljavo kazalište pamtiti mnoge generacije.

Imalo bi tu još što šta da se doda, poput antologijskog albuma Lišće prekriva Lisabon, Električnog orgazma, zbog kojeg ih je socijalistička omladina na radnim akcijama gađala kamenjem i zemljom, a nakon koncerta u Nišu, zbog tuče, frontmen Srđan Gojković Gile završio u zatvoru.

Ali, ni tu se priča o novom talasu ne bi završila, jer nismo pomenuli mnogo toga, a ni slovo napisali o muzici bendova poput Pekinška patka ili Buldožer…


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: