Podeli vest

Evropska nafta Brent je skliznula na terminskom tržištu za 23 centa ili 0,2 odsto, na 96,08 dolara po barelu na noćašnjem azijskom trgovanju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

nafta
Foto: Shutterstock

Cene nafte su se spustile danas nakon podataka iz američke naftne industrije o neočekivanom rastu zaliha prošle sedmice, što je signal potencijalnog pada tražnje za gorivom u SAD, ali je zabrinutost oko globalne ponude zauzdala silazni trend cena “crnog zlata”.

Evropska nafta Brent je skliznula na terminskom tržištu za 23 centa ili 0,2 odsto, na 96,08 dolara po barelu na noćašnjem azijskom trgovanju do 3:23 časa po GMT, a američka sirova nafta WTI je oslabila za 28 centi ili 0,3 posto, na 90,22 dolara po barelu, prenosi Rojters.

Zalihe sirove nafte u SAD su porasle za oko 2,2 miliona barela u sedmici završenoj 5. avgusta, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu. Analitičari koje je anketirao Rojters predviđali su da će zalihe porasti za oko 100.000 barela. Zvanični vladini podaci o stanju zaliha treba da budu objavljeni kasnije danas.

„Koliki god pad potražnje za sirovom naftom nastao usled slabljenja globalne ekonomije, to neće moći mnogo da obori cene imajući s obzirom na niske izglede vezane za ponudu. S velikom pažnjom se prate pregovori o iranskom nuklearnom sporazumu, koji bi mogao da bude džoker za obezbeđenje preko potrebnih isporuka“, kaže Edvard Moja, viši tržišni analitičar u brokerskoj kompaniji Oanda.

Evropska unija je u ponedeljak iznela „konačan“ tekst za oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015, koji bi omogućo veći izvoz iranske sirove nafte.

Jedan visoki zvaničnik EU rekao je da očekuje konačnu odluku o tom predlogu u roku od “samo nekoliko nedelja”.

Oba globalno referentna tipa nafte beležila su volatilno kretanje cena u utorak, koje su rasle i padale za više od jednog dolara po barelu tokom sesije, pošto su investitori analizirali rizike od recesije nakon vesti da je Ukrajina obustavila protok ruske nafte ka zemljama centralne Evrope kroz naftovod Družba koji prolazi preko ukrajinske teritorije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: