Podeli vest

Šezdeset godina nakon atentata na predsednika Džona F. Kenedija, bivši agent tajne službe izneo je šokantno otkriće o tom danu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Tim otkrićima samo je podgrejao sumnje o  ubistvu o kome i danas postoje brojne teorije zavere bez obzira na to što je službena istraga odavno završena i što je napadač Lee Harvey Oswald osuđen za ubistvo.


Pol Landis, koji sada ima 88 godina, bio je zadužen za obezbeđenje prve dame Žaklin Kenedi 22. novembra 1963. godine i putovao je u koloni kada su tadašnjeg predsednika pogodila dva metka – jedan u glavu i jedan u vrat – dok je vozio u povorci kroz centar Dalasa.

“Nisam uopšte razmišljao o tome tokom oko 45 godina, a onda je došao mart 2014. godina i počeo sam razmišljati da je možda vreme da ispričam svoju priču”, rekao je Landis za časopis PEOPLE u novom intervjuu pred izlazak njegove knjige “The Final Witness: A Kennedy Secret Service Agent Breaks His Silence After 60 Years” (“Poslednji svedok: Agent tajne službe Džona Kenedija progovara posle 60 godina”).

“To je bio zaista početak. Do tog trenutka nisam razmišljao o pisanju. Sve je bilo zakopano. Nisam o tome razmišljao. Niko me nikada nije pitao”, dodao je.

U knjizi, Landis pruža opis iz prve ruke trenutaka tokom i nakon atentata – kao i šokantno otkriće o metku koji tvrdi da je tog dana pronašao u predsedničkoj limuzini i kasnije stavio na bolnička nosila Džona Kenedija.

Ovo je trenutak koji je promenio istoriju i priča koja i dalje fascinira.

Ubistvo Kenedija je dalo povoda za brojne teorije zavere tokom godina, teorije koje će svakako biti podstaknute otkrićima iz Landisove nove knjige.

Govoreći za PEOPLE u nedavnom intervjuu, Landis se seća kako je predsednikova povorka “upravo završila skretanje ispred zgrade” kad je čuo prvi metak.

“Odmah sam prepoznao zvuk pucnja, okrenuo se da pogledam preko desnog ramena i nisam video ništa”, rekao je. “Skenirao sam napred.”

Landis kaže da je video predsednika Kenedija kako sedi u limuzini i nagnuo se malo na levu stranu, mada u tom trenutku nije bilo jasno da li je povređen. Tada je bivši agent okrenuo pogled prema okolini, uključujući i sada već poznati “travnati breg”, koji je dugo bio fokus teoretičara zavera koji tvrde da je postojao drugi snajperista u napadu.

“Krenuo sam skeniranjem nadvožnjaka i ispred automobila i tada sam čuo drugi pucanj, a predsednik Kenedi i dalje nije reagovao”, seća se Landis. “Nisam mogao da vidim ništa drugo u limuzini. Još uvek je izgledalo da je sve u redu.”

Zatim je odjeknuo treći pucanj. Landis opisuje kako je jedan agent odmah pojurio prema predsedniku Kenediju pre nego što je kolona automobila pojurila ka bolnici Parkland Memorial.

“To je bilo kao bljesak bele boje, a onda se vazduh samo napunio oblakom krvi i mozga, mesa, koštanog materijala – i sklonio sam se kako ne bih bio poliven dok smo prolazili kroz to”, rekao je.

Jednom kada su stigli do bolnice, Landis kaže da je trčao prema predsednikovoj limuzini, gde je Džeki sedela sa glavom svog supruga u svom krilu. Dok su se drugi agenti i medicinsko osoblje spuštali na automobil, Landis je pažljivo sagledao scenu.

Krv i fragmenti kostiju, kaže, bili su “svuda”, uključujući i lokvu krvi na sedištu pored prve dame. Landis tvrdi da je primetio i dva fragmenta metka u lokvi krvi, podigao ih i ponovo ih stavio na sedište dok se haos odvijao.

U međuvremenu, kolega agent, Klint Hil, skinuo je svoj sako da obmota predsednikovu glavu i telo i podigne ga na nosila. Prva dama se potom uspravila da prati grupu unutra.

Tada je Landis primetio potpuno neoštećen metak “koji je bio postavljen na zadnjem delu sedišta, gde se presavija jastuk i susreće sa metalom automobila”.

“Podigao sam ga”, rekao je.

“Pogledao sam ga i počeo ga vraćati. Nisam video nikoga u blizini, čudio sam se gde su svi agenti. A svi su se činili kao da traže predsednika ili da pomognu u njegovom iznošenju. Tako da sam metak stavio u džep.”

Landis u službenom izveštaju nije spomenuo da je metak našao u limuzini i stavio ga na nosila. Takođe, naveo je da je čuo samo dva pucnja, a sada govori da su bila tri.

Razliku u izjavama opravdava preživljenim šokom i danima bez sna koji su uslijedili dok je pomagao prvoj dami Jnakon atentata. Landis je šest meseci nakon atentata napustio službu.

Tek 2014. godine je shvatio da se službena priča o metku razlikuje od one koje se on seća, a zanimljivo je i da ga komisija za istragu nikad nije pitala da im ispriča svoju stranu priče. “Niko me zapravo nije ništa pitao”, rekao je Landis.

A odgovore na sva nepostavljena pitanja zabeležio je u svojoj knjizi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: