Podeli vest

“To je nešto na šta naša država ne sme da pristane”, poručili su Zavetnici

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

izbori
Foto: Shutterstock

Stranka Zavetnici pozvala je danas državno rukovodstvo da uz podršku međunarodnih saveznika zatraži hitnu sednicu Generalne skupštine UN u vezi odluke samoproglašenih institucija u Prištini da ne dozvole održavanje srpskih izbora na KiM.

“Aljbin Kurti otvoreno ucenjuje Srbiju i održavanje izbora uslovljava direktnim priznanjem tzv. Republike Kosovo. Takvim jednostranim potezima podriva se suverenitet Srbije, gaze se osnovna demokratska prava srpskog naroda i ugrožava njegova bezbednost”, ocenili su Zavetnici u saopštenju.

Oni ocenjuju da Kurtijeva agresivna retorika i njegove najave da je spreman da učini sve kako bi zaštitio tzv. ustavni poredak Kosova predstavljaju direktnu pretnju miru i bezbednosti u širem okruženju zbog čega smatraju da je neophodno da se o ovom pitanju izjasni najviše telo svetske zajednice.

Oni ukazuju da je namera Prištine da uslovljavanjem Srba da glasaju na KiM ubuduće uspostavi reciprocitet i da državljanjima lažne države bude omogućeno glasanje u Bujanovcu i Preševu.

“To je nešto na šta naša država ne sme da pristane”, poručili su Zavetnici.

Zavetnici napominju da Rezolucija 1244 garantuje održavanje srpskih izbora na KiM uz pomoć i podršku UNMIK-a i smatraju da su to principi na kojima Beograd mora da rešava ovo pitanje i da ne treba da pravi ustupke.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: