Podeli vest

U Skupštini Srbije završen je današnji sastanak poslaničkih grupa vlasti i opozicije na kome se raspravljalo o preporukama ODIHR-a o izbornim uslovima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Pored predsednice parlamenta Ane Brnabić i predstavnika vladajuće koalicije i dela opozicionih poslanika, sastanku su prisustvovali i američki ambasador Kristofer Hil, kao i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre. Sastanku su prisustvovale stranke vladajuće koalicije, koalicije “Srbija protiv nasilja”, kao i predstavnici poslaničke grupe “Mi – glas iz naroda”.

U parlament su došli Milenko Jovanov, Marina Raguš, Sandra Božić (SNS), Ivica Dačić, Snežana Paunović (SPS), Branimir Jovanović (SDPS), Edin Đerlek (SPP), Elvira Kovač (SVM), Stefan Krkobabić iz PUPS-a. Iz opozicije su bili Biljana Đorđević (Zeleno-levi front), Marinika Tepić (S SP), Miroslav Aleksić (Narodni pokret Srbije), Zoran Lutovac, Dragana Rakić, Srđan Milivojević (DS), kao i predstavnici poslaničke grupe “Mi – glas iz naroda”. Na poziv se nisu odazvali predstavnici koalicije NADA, “Ekološkog ustanka” i poslaničke grupe “Mi glas iz naroda – prof.dr Branislav Nestorović”.

Prisustvovali su i predstavnici civilvnog sektora koji se bave izbornim procesom – CRTA, CeSid, Tranparentnost Srbija. Na dnevnom redu sastanka je bila primena preporuka ODIHR-a iz konačnog izveštaja posmatračke misije o izborima za narodne poslanike održanim 17. decembra 2023. godine.

Srbija protiv nasilja napustila sastanak o preporukama ODIHR-a

Predstavnici koalicije “Srbija protiv nasilja”, koji su danas učestvovali u razgovorima vlasti i opozicije o primeni preporuka ODIHR-a o izbornim uslovima u Skupštini Srbije, napustili su sastanak u parlamentu. Na konferenciji za novinare u holu parlamenta nisu precizirali svoje dalje učešće u razgovorima.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je novinarima da je predložio dopunu dnevnog reda, odnosno da se ispune preporuke ODIHR-a koje su preduslov kako bi sve druge preporuke imale smisla.

“Mi smo tražili o čemu treba da se razgovara. Ako oni ne budu hteli o tome da razgovaraju, nego o nekim svojim temama, to nema previše smisla. Mi se iskreno nadamo da će oni prihvatiti da razgovaraju o suštini problema”, rekao je Lutovac.

TANJUG/JADRANKA ILIĆ

Hil: Najvažnije da se razgovori vlasti i opozicije održavaju i nastave

BEOGRAD, 11. aprila (Tanjug) – Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da su sastanci i razgovori vlasti i opozicije, poput onog koji je danas održan u Skupštini Srbije, veoma važni i da se moraju nastaviti, iako je svestan da između dve strane postoje velike razlike. Hil je u Skupštini Srbije, gde je zajedno sa šefom delegacije EU Emanueleom Žiofreom prisustvovao sastanku poslaničkih grupa o preporukama ODIHR-a o izbornim uslovima na koji je pozvala predsednica parlamenta Ana Brnabić, istakao da je on na sastanku bio samo posmatrač, i da ta pitanja Srbija treba da reši.

TANJUG/JADRANKA ILIĆ

On je naveo i da međunarodna zajednica ne voli ideju eventualnog bojkota izbora, a da je interes njegove vlade da vidi implementaciju preporuka ODIHR-a.

“Zajedno sa još nekoliko diplomatskih kolega, ovde smo pozvani kao posmatrači, odnosno ne da učestvujemo, već kao posmatrači. Ja kao posmatrač mogu da kažem da mislim da su ovi dijalozi važni i to je moje mišljenje. Naše je mišljenje da ovaj dijalog treba da se nastavi. Ovaj dijalog takođe nije samo važan, već je često i težak, a dijalog ne znači da ćete postići dogovor oko tačaka, svakako ne na prvom sastanku”, ocenio je Hil. On je dodao da ima mnogo takvih dijaloga i političkih procesa u SAD, i oni se ne završavaju uvek dobro, ali je istakao da mu je drago što je video da je, kako je rekao, dijalog bio dobar.

“Svestan da problemi i nesuglasice i dalje postoje. Želim da jasno kažem da su to veoma teška politička pitanja i da su to teška politička pitanja sa kojima će Srbija i Srbi morati da se pozabave. Iz perspektive Vlade SAD, iz ugla drugih stranih vlada, imamo veliki interes za uspeh Srbije. Imamo veliki interes da Srbija može da reši ova pitanja. Imamo veliku želju da se preporuke ODIHR-a implementiraju. Sve to imamo, ali mi smo ovde samo posmatrači. Ovo je zaista za Srbiju i Srbe”, poručio je Hil.

Na pitanje novinara šta misli o eventualnom bojkotu izbora od strane opozicije, Hil je rekao da je međunarodna zajednica jasno stavila do znanja da ne voli bojkote.

“Mislimo da ljudi treba da pokušaju da reše probleme. Ali samo želim da razjasnim kako Srbija to rešava, kakve pristupe koriste, to će zaista zavisiti od Srbije i mislim da je ovaj dijalog dobro sredstvo za razmenu mišljenja, čak i ako imaju suprotstavljene stavove”, rekao je Hil. On je dodao da takvi politički problemi nisu jedinstveni. “Oni su teški i mislim da prvi korak mora da bude proces dijaloga. Tako da mislim da ćete imati o čemu da izveštavate u narednim danima i nedeljama”, zaključio je Hil.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SAUTEMTON U PREMIJER LIGI !

Fudbaleri Sautemptona posle samo jedne sezone vratili su se u Premijer ligu Engleske, pošto su danas u finalu baraža “Čempionšipa”…