Podeli vest

Vulić je izjavio da nije realno da se manjak energije ovog nivoa može nadoknaditi iz obnovljivih izvora energije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

struja
Foto: Pixabay

Direktor Sektora za dispečcersko planiranje i upravljanje proizvodnjom EPS-a, Miodrag Vulić, izjavio je da hidrološka situacija nije bila lošija u poslednjih gotovo 100 godina i da zbog toga hidroelektrane na Dunavu, Drini i Limu proizvode minimalne količine električne energije.

Vulić je u razgovoru za Politiku naveo kako je količina vode koja stiže Dunavom do Hidroelektrane “Ðerdap” prepolovoljena u odnosu na višegodišnji prosek za avgust, sa 4.100 kubnih metara u sekundi na svega 2.000 kubika, i naglasio kako se do kraja avgusta ne može očekivati popravljanje stanja.

“Dodatni izazov bi moglo da bude to što septembar po višegodišnjem proseku spada među najsušnije mesece u godini, sreća bi bila kada bi se bar došlo do nivoa tog proseka”, rekao je Vulić.

On je naveo da EPS u 16 velikih i 16 malih hidroelektrana ostvaruje 30 procenata svoje proizvodnje struje, odnosno 10,5 milijardi kilovat-časova godišnje.

Vulić je izneo podatak da se trenutno nedostatak električne energije izazvan sušom kreće na nivou od devet do 10 miliona kilovat-časova dnevno i ocenio kako nije realno da se manjak energije ovog nivoa može nadoknaditi iz obnovljivih izvora energije.

Naglasio je da se nedostajuće količine struje nadomešćuju radom termoelektrana i uvozom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: