Podeli vest

U Srbiji će svi novi objekti površine veće od 10.000 metara kvadratnih morati da imaju zeleni sertifikat, podsetila je danas izvršna direktorka Saveta zelene gradnje Srbije Dragana Korica na drugoj regionalnoj “Look up” konferenciji na Kopaoniku.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto: Pixabay


Prema novom članu Zakona o planiranju i izgradnji, koji je uveo i definisao pojam zelene gradnje, za sve nove objekte čija je bruto građevinska površina veća od 10.000 metara kvadratnih obavezan je zeleni seritfikat, navela je Korica.


“Novi član zakona predstavlja miks podsticaja i obaveza. Postoji obaveznost za sve nove objekte, objekte nove gradnje čija je bruto građevinska površina veća od 10.000 metara kvadratnih. Takvih objekata nema mnogo na nekom godišnjem nivou, možemo da kažemo da se približavamo stotom objektu na godišnjem nivou”, rekla je Korica.
Kako je ona navela, iz tih razloga njihov uticaj neće biti veliki, ali će biti primer i uzor za buduće projekte.
“Sertifikatom će se potvrđivati ta zelena gradnja i taj sertifikat će omogućiti povraćaj od 10 odsto uloženih sredstava”, naglasila je Korica.


Dodaje da zelena gradnja već postoji na našem tržištu u različitim oblicima.
“Kompanije se prilagođavaju na razne načine i cilj je da sa ovim uvođenjem ovog člana u regulativi ne napravimo neku barijeru, nego da otvorimo novo tržište za nove poslove, novo tržište za nove upise, da se svi okrenu u tom pravcu”, kazala je Korica.


Navela je da će zahtevi za zelenu gradnju biti na minimalnom nivou kako se oni, koji su obavezujući, ne bi “patili”, a oni koji nisu u obavezi moći će, na dobrovoljnoj bazi, zelenim sertifikatom da ostvare povraćaj.
“Radi se na izradi pravilnika, na ubrzanoj pripremi pravilnika koji treba da da smernice i korake za ispunjene tog novog člana zakona”, rekla je Korica.


Kada je reč o uticaju građevinskog sektora na životnu sredinu, Korica kaže da je on u potpunosti negativan.
“Emisije su ogromne, bilo da su u proizvodnji materijala, bilo da su u okviru samih kompanija. Same zgrade, u fazi eksploatacije, najnegativnije utiču jer tu su najviše potrošnje energije i same emisije. Sada mi tu energiju crpimo kroz struju, odnosno iz fosilnih goriva”, kazala je Korica.


Zakon je izmenjen u avgustu i novi član zakona će stupiti na snagu nakon što se jasno definiše pravilnik.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: