Podeli vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je pred Generalnom skupštinom UN da je cilj Rusije da svojom invazijom pretvori Ukrajinu u oružje protiv „međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima“.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/AP Photo/Richard Drew

„Mnoga mesta u sali Generalne skupštine mogu da postanu prazna ako Rusija uspe sa svojom izdajom i agresijom“, rekao je Zelenski i dodao da Rusiju treba zaustaviti.

U svom prvom obraćanju Ujedinjenim nacijama, ukrajinski predsednik rekao je da se svet mora ujediniti kako bi pobedio rusku agresiju u Ukrajini, preneo je Si-En-En.

„Jasno je, pokušaj Rusije da iskoristi nestašicu hrane na globalnom tržištu u zamenu za priznanje nekih, ako ne i svih, osvojenih teritorija. Rusija lansira cene hrane kao oružje. Njihov uticaj se proteže od atlantske obale Afrike do jugoistočne Azije“, rekao je Zelenski.

On je ukazao na to da Rusija pokušava da blokira snabdevanje gasom i naftom evropskih zemalja koje su od nje zavisne, nazivajući to „energetskim oružjem“.

Zelenski je apelovao na svetske lidere da obuzdaju rusku upotrebu nuklearnih elektrana. Takođe je naveo da je rat u Ukrajini poslednji na dugačkoj listi ruskih sukoba.

„Mržnja protiv jedne nacije, tu se nikada ne zaustavlja. Svake decenije Rusija počinje novi rat. Delovi Moldavije i Gruzije ostaju okupirani. Rusija je Siriju pretvorila u ruševine. Rusija je skoro progutala Belorusiju. Očigledno preti Kazahstanu i drugim baltičkim državama“, poručio je Zelenski.

On je rekao da radi na globalnom mirovnom samitu, ali nije naveo kada će on biti održan. U svom govoru Zelenski je osudio, kako je naveo, ratnu praksu Rusije da nasilno odvodi ukrajinsku decu u Rusiju, nazvavši je „genocidom“.

„Znamo imena desetina hiljada dece i imamo dokaze o stotinama hiljada drugih koje je Rusija kidnapovala na okupiranim teritorijama Ukrajine i kasnije deportovala“, rekao je on.

Predsednik Ukrajine je istakao da su lučki gradovi i infrastruktura predmet sve češćih napada Rusije, kao i da Ukrajina radi na uspostavljanju kopnenih ruta za izvoz ukrajinske hrane i pozvao lidere da podrže te inicijative.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: