Podeli vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da će zatražiti od parlamenta da pooštri kazne za one koji budu proglašeni krivima u slučajevima korupcije tokom rata, i predložio da te kazne budu jednake sankcijama koje se dobijaju za veleizdaju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zelenski
Foto: Tanjug/Ukrainian Presidential Preš Office via AP/FILE

”Dao sam zakonodavnom telu zadatak, a poslanicima će biti prosleđeni moji predlozi da se korupcija izjednači sa veleizdajom u ratu. Mislim da će parlament to dobiti u narednih nedelju dana i onda je lopta u dvorištu parlamenta”, rekao je Zelenski, a prenosi Rojters.

Serija potresa u vladi zbog korupcije uključivala je i ovomesečnu smenu svih regionalnih šefova za regrutaciju vojske nakon revizije širom zemlje. Zelenski je ranije navodio borbu protiv korupcije kao ključnu u ratu protiv Rusije.

Prema poslednjem izveštaju Transparensi internešenela, Ukrajina je na 116. mestu od 180 zemalja koje se ocenjuju kada je reč o korupciji.

Potpredsednica Vlade Ukrajine Irina Vereščuk je istakla da su spoljni i unutrašnji faktori ukazali na to da je opstanak Ukrajine počeo da zavisi od njene sposobnosti da ”zaista iskoreni korumpirane kao društvenu grupu”.

Zelenski je rekao da oni koji budu proglašeni krivima treba da se suoče s pravdom.

”Ali, nije reč o streljačkom vodu. Ovo nije staljinizam. Ako postoje dokazi, osoba mora biti iza rešetaka”, rekao je Zelenski.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: