Podeli vest

Zelenski je u video obraćanju odbacio tvrdnje protivničke strane da sve ide po planu

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zelenski
Foto: Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odbacio je danas tvrdnje Moskve da rat protiv njegove zemlje ide kako je planirano, i upitao kako je predsednik Vladimir Putin mogao da odobri takav plan koji uključuje veliki broj ruskih žrtava.

Putin je juče saopštio da se “specijalna operacija u Ukrajini”, koja ima “jasne i plemenite ciljeve” odvija prema planu i uz minimalne gubitke, a prema poslednjim podacima Moskve koji su saopšteni 25. marta, od početka invazije ubijen je 1.351 vojnik, dok Ukrajina tvrdi da je stvarni broj ruskih žrtava blizu 20.000, prenosi Rojters.

“U Rusiji je još jednom saopšteno da njihova takozvana ”specijalna operacija” navodno ide po planu. Ali, da budem iskren, niko u svetu ne razume kako je do takvog plana uopšte moglo da dođe. Kako je moglo da dođe do plana koji predviđa pogibiju desetina hiljada sopstvenih vojnika za nešto više od mesec dana rata? Ko bi mogao da odobri takav plan “, saopštio je danas Zelenski u video obraćanju.

Zelenski je upitao i “koliko bi mrtvih ruskih vojnika bilo prihvatljivo za Putina”, navodeći raspon od desetina hiljada do stotina hiljada žrtava, a kao poređenje je izneo podatak da je “Moskva izgubila više ljudi za 48 dana od početka rata u Ukrajini, nego u desetogodišnjem ratu u Avganistanu od 1979. do 1989. godine”.

Ukrajinski predsednik je rekao da, iako se neki ismevaju Rusima, njihovim neuspesima na terenu i lošijoj tehnologiji, njihovi protivnici nisu baš “beznadežni”.

„Moramo da razumemo da nisu svi ruski tenkovi zaglavljeni u poljima, da ne beže baš svi neprijateljski vojnici sa bojnog polja i da nisu svi oni regruti koji ne znaju kako da pravilno drže oružje“, naglasio je Zelenski.

On je još dodao da to ne znači da Ukrajinci “treba da ih se plaše” kao i da se “ne smeju umanjivati postignuća” ukrajinske vojske, navodi britanska agencija.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: