Podeli vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da most koji povezuje poluostrvo Krim sa Rusijom njegovoj zemlji “donosi rat, a ne mir” i da je iz tog razloga legitiman vojni cilj.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zelenski
Foto: Tanjug/AP Photo/Nataća Pisarenko/File

Drumski i železnički most, koji je izgradila Rusija i pustila u upotrebu 2018. godine, “nije samo logistička saobraćajnica”, rekao je Zelenski, u obraćanju u petak preko video veze na bezbednosnoj konferenciji u Aspenu u SAD.

On je dodao da je reč o ruti koju ruska vojska koristi sa snabdevanje municijom u ratu sa Ukrajinom i da je Moskva militarizovala poluostrvo Krim. “Za nas je ovo razumljivo neprijateljski objekat izgrađen suprotno međunarodnom pravu i svim važećim normama. Dakle, razumljivo, most je legitimna meta za nas.

I cilj koji nam donosi rat, a ne mir, mora biti neutralisan”, naglasio je Zelenski. Ukrajinski predsednik negirao je tokom obraćanja bilo kakvu vezu između napada na most u ponedeljak i ovonedeljnog povlačenja Rusije iz sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka. Rusija je, kako je rekao, od samog početka ometala rad žitnog koridora.

“Kasnije su uzeli ovu situaciju oko Krimskog mosta, koristeći je samo kao izgovor, Da nije to, našli bi drugi primer, drugi razlog”, izjavio je Zelenski.

On je saopštio i da ukrajinska protivofanziva napreduje sporije nego što se očekivalo jer je operacija “kasnila” i trebalo je vremena da se pripremi, jer su ruske okupatorske snage postavile nekoliko odbrambenih linija i u velikoj meri minirali ukrajinsku teritoriju. “Ukrajina se ne povlači.

Ona progresivno oslobađa svoje teritorije, što je veoma važno“, naglasio je Zelenski. U eksplozijama na mostu na Krimu u ponedeljak su poginula dva civila i van upotrebe je njegov deo koji se koristi za drumski saobraćaj, prenosi Rojters.

Kijev je pozdravio ovaj napad, ali nije direktno preuzeo odgovornost, a Moskva, koja je pripojila Krim 2014. godine za eksplozije je okrivila Ukrajinu, koja nastoji da povrati tu teritoriju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: