Podeli vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da će Grčka učestvovati u obuci ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

“Grčka će učestvovati u obuci naših pilota za F-16. Zahvalan sam na ovome”, rekao je juče Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom u Atini, prenosi Rojters.

Micotakis je naveo da Grčka “bezrezervno osuđuje” rusku invaziju, kao i da nikada neće priznati ilegalnu aneksiju ukrajinske teritorije. “Mi smo protiv kršenja međunarodnog prava i protiv smo svake nezakonite okupacije”, poručio je grčki premijer.

Micotakis i Zelenski su na konferenciji za medije potpisali zajedničku izjavu o evroatlantskoj perspektivi Ukrajine. Juče su Danska i Holandija saopštile da će poslati borbene avione F-16 Ukrajini.

Zelenski: U slučaju uspeha ruske invazije drugi delovi evrope biće u opasnosti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je danas, dan nakon što su Danska i Holandija objavile da će do kraja godine Ukrajini poslati američke ratne avione F-16, da će, u slučaju uspeha ruske invazije, drugi delovi Evrope biti u opasnosti od vojne agresije Kremlja.

Zelenski je pred poslanicima u Kopenhagenu ocenio da su i sve susedne zemlje oko Rusije u opasnosti u slučaju ruske pobede u Ukrajini, prenosi Gardijan.
“Svi susedi Rusije su ugroženi ako Ukrajina ne bude izvojevala pobedu”, ocenio je predsednik Ukrajine.
Zelenski je nastojao da prikaže Ukrajinu kao zemlju koja stoji na braniku zapadnih vrednosti – slobode i demokratije – nasuprot tiraniji.

On je poručio da bi Ukrajina trebalo da bude adekvatno opremljena da bi se odbranila od mnogo snažnijih ruskih snaga i zahvalio se Danskoj na dosadašnjoj podršci.

Ukrajina je mesecima pritiskala svoje zapadne saveznike da joj obezbede borbene avione F-16 jer ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo i dalje koristi zastarelu vazdušnu flotu iz sovjetske ere 1970-ih i 80-ih godina, a njena kontraofanziva na ruske snage napreduje bez vazdušne podrške, što prema ocenama analitičara predstavlja veliki hendikep.

Zelenski je na svom Telegram kanalu potvrdio da će Ukrajina dobiti 42 (savremena) borbena aviona, a Danska je obećala 19 letelica tipa F-16 koje bi mogle biti isporučene krajem godine, kada se završi obuka pilota u trajanju od četiri do šest meseci iako bi pripreme ukrajinskih eskadrila za borbene operacije mogle da potraju znatno duže, prenosi AP.

General američkih vazduhoplovnih snaga Džejms Heker, komandant američkih vazdušnih snaga u Evropi i Africi, rekao je prošle nedelje da ne očekuje da će isporuke aviona F-16 Ukrajini doneti veliku promenu na ratištu.

Prema njegovim rečima, priprema borbenh eskadrila aviona F-16 za ratne zadatke može potrajati “četiri ili pet godina”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: