Podeli vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u unapred snimljenom video obraćanju Generalnoj skupštini UN rekao da je protiv Ukrajine počinjen zločin.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ZELENSKI UN
Tanjug/ AP Photo/Jason DeCrow

“Protiv Ukrajine je počinjen zločin i mi zahtevamo pravednu kaznu za to”, rekao je u sredu veče Zelenski, prenosi Rojters.

On je zatražio da se Rusiji zabrani da glasa u međunarodnim telima i koristi veto u Savetu bezbednosti.

Zelenski je istakao da Ukrajina ima pet zahteva za mir sa Rusijom o kojima, kako je naveo, nema pregovora.

Među njima su kazna za rusku agresiju, obnavljanje bezbednosti Ukrajine i teritorijalni integritet i bezbednosne garancije i rešenost Ukrajine i njenih saveznika, istakao je on.

“Rešenost Ukrajine da se bori i rešenost partnera da joj pomognu i rešenost sveta da se ujedini protiv onoga ko vrši agresiju”, naveo je predsednik Ukrajine.

To je formula za zločin i kaznu koja je Rusiji već dobro poznata, rekao je Zelenski.

“U našoj formuli nema neutralnosti, oni koji govore o neutralnosti se pretvaraju da su zainteresovani za probleme drugih i pretvaraju se da štite nekoga, ali zaparavo štite samo svoje interese, a to mora da se ispravi da bi se stvorili uslovi za mir”, istakao je on.

Ukrajinska formula je, kako je istakao, univerzalana i ujedinjuje sever i jug sveta.

“Rusija želi rat i to je istina, ali Rusija neće moći da zaustavi tok istorije i biće primorana da okonča rat koji je ona i započela”, naglasio je predsednik Ukrajine.

On je na kraju zahvalio 101 zemlji koja je glasala da može da održi obraćanje pred GS UN, dodajući da je samo sedam zemalja glasalo protiv.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: