Podeli vest

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas je izjavio da je vreme da NATO donese političku odluku i pozove Ukrajinu da se pridruži tom vojnom savezu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zelenski
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Ukrajinski lider je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom rekao da bi samit NATO-a u Vilnjusu, u julu, mogao da postane ”istorijski” i dodao da je primio poziv da na njemu prisustvuje, preneo je Rojters. ”Zahvalan sam na pozivu da posetim samit, ali je takođe važno da Ukrajina dobije odgovarajući poziv.

Ne postoji nijedna objektivna prepreka političkoj odluci da se Ukrajina pozove u Alijansu i sada, kada većina ljudi u zemljama NATO-a i većina Ukrajinaca podržava ulazak u NATO, vreme je za takve odgovarajuće odluke”, rekao je Zelenski.

On je rekao da Ukrajina takođe želi bezbednosne garancije na svom putu da jednog dana postane članica NATO-a.

”Ovu posetu generalnog sekretara, prvu od početka rata, tumačimo kao znak da je Alijansa spremna da započne novo poglavlje u odnosima sa Ukrajinom, poglavlje ambicioznih odluka”, rekao je Zelenski. Zelenski je rekao da je pozvao Stoltenberga da izvrši pritisak na neke članice NATO-a za koje je rekao da sporo obezbeđuju teško naoružanje.

Stoltenberg: Ukrajini je mesto u NATO-u

Budućnost Ukrajine je u NATO-u, izjavio je danas generalni sekretar vojne alijanse Jens Stoltenberg tokom svoje prve posete toj zemlji od početka ruske invazije.

“Da budem jasan, Ukrajina je zaslužila svoje mesto u evroatlantskoj porodici. Pravo mesto Ukrajine je u NATO-u i vremenom će vam naša podrška pomoći da to postane moguće”, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za medije sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, prenosi Rojters.

Stoltenberg je obećao da će NATO nastaviti da šalje vojnu pomoć Ukrajini, dodavši da su članice Alijanse do sada obučile desetine hiljada ukrajinskih vojnika i obezbedile 65 milijardi evra vojne pomoći.

“NATO stoji uz vas danas, sutra i koliko god bude bilo potrebno”, rekao je on. Tokom posete Kijevu, generalni sekretar NATO-a pozvao je Zelenskog na samit Alijanse koji će biti održan u julu u Vilnjusu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: