Podeli vest

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je danas da se savremena porodica nalazi pred brojnim izazovima zbog čega je treba dodatno osnažiti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/MLJMPDD (STR)

Ministar je, uoči Međunarodnog dana porodice koji se obeležava sutra, istakao da je porodica jedan od stubova svakog društva i da su zdravi odnosi u njoj pouzdan temelj za budućnost celokupne zajednice, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Naveo je da je savremena porodica suočena sa izazovima ekonomske i društvene tranzicije koji utiču na pojavu i produbljivanje socijalnih, finansijskih, moralnih i emotivnih poteškoća u njoj, dodaje se u saopštenju.

“Promene koje se dešavaju velikom brzinom u svim segmentima savremenog društva, naročito u delu izloženosti uticajima sadržaja na društvenim mrežama, ostavljaju značajne posledice na stanje i razvoj, ulogu i mesto porodice u društvu”, naglasio je ministar Žigmanov.

Dodao je da u borbi da se ostvari kvalitetna roditeljska uloga i obezbedi materijalna sigurnost članova porodice, neretko stradaju osnove porodičnog života – zdravi roditeljski i funkcionalni porodični odnosi.

“U isto vreme, postoji i potreba za pojačanom zaštitom od nasilja u porodici koje je, nažalost, i dalje rasprostranjeno a ponekad za epilog ima i najtragičnije posledice – gubitak života”, upozorio je Žigmanov.

Međunarodni dan porodice ustanovljen je sa ciljem afirmacije porodice i porodičnih vrednosti i podizanja svesti o problemima i pitanjima porodice. Ovaj dan predstavlja i priliku za promovisanje svesti o pitanjima koja se odnose na porodice i za povećanje znanja o društvenim, ekonomskim i demografskim procesima koji utiču na porodice, dodaje se u saopštenju.

Ujedinjene nacije svake godine određuju temu koja će obeležiti ovaj dan.

“Međunarodni dan porodice 2024. ima za cilj podizanje svesti o tome kako klimatske promene utiču na porodice i koja je uloga porodica u akcijama protiv klimatskih promena”, dodaje se u saopštenju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: