Podeli vest

Navedeno je da je obezbeđeno ukupno 98.000 tona soli, 100.000 tona rizle i 1.500 tona hladne asfaltne mase za sanaciju udarnih rupa.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

auto-put
Foto: Pixabay

“Putevi Srbije”, sa 24 putarska prteduzeća s kojima sarađuje, spremno počinje sezonu zimskog održavanje puteva prvog i drugog reda, čija je ukupna dužina 14.909 kilometara, izjavio je danas rukovodilac Zimske službe tog javnog preduzeća Zoran Stoisavljević.

Na redovnoj godišnjoj prezentaciji spremnosti Zimske službe, saopšteno je da je za zimsko održavanje puteva spremno 169 baza i punktova, u kojima je na raspolaganju 774 putarskih vozila i kamiona, 332 mašine i 2.191 radnik u jednoj smeni, uz mogućnost povećanja njihovog broja u slučaju potrebe.

Navedeno je da je obezbeđeno ukupno 98.000 tona soli, 100.000 tona rizle i 1.500 tona hladne asfaltne mase za sanaciju udarnih rupa.

Rukovodilac Odeljenja za odose sa javnošću “Puteva Srbije” Ljerka Ibrović precizirala je da je ove godine u prvom prioritetu čišćenja 5.940 kilometara državnih puteva, koji će biti čcišćeni i posipani solju i koji moraju biti očišćeni četiri sata nakon prestanka padavina.

Dodala je da u drugi prioritet održavanja spada 4.355 kilometara puteva na kojima se, prema planu održavanja, kolovoz čisti i posipa samo rizlom i koji moraju da budu očišćeni u roku od šest sati od prestanka padavina.

Treći prioritet obuhvata 4.606 kilometara putne mreže na kojoj se sneg samo čisti, ali tek nakon što se obezbedi prohodnost na putevima prvog i drugog prioriteta, a moraju biti očišćeni osam sati nakon prestanka padavina.

Stoisavljević je rekao da će tokom zimske sezone naročita pažnja biti poklonjena putevima koji vode ka zimskim centrima Zlatibor i Kopaonik.

“Dobili smo novih 400 kilometara auto-puteva u prethodne dve godine, što je impozantna brojka. Za naredne dve godine ćemo dobiti još, i mi svaki taj novi kilometar dočekujemo spremni”, rekao je Stoisavljević.

Naveo je da su već izgrađene putne baze na Moravskom koridoru, a krajem godine će i putna baza u Pojatama biti u funkciji, kada bude puštena deonica puta od Pojata do Kruševca od 17 kilometara.

Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Goran Mihajlović rekao je da tokom prve dve dekade novembra neće biti snega, ali da se početkom treće dekade može očcekivati pojava snežnim padavina u predelima iznad 800 metara nadmorske visine, a na planinama iznad 1.500 metara i zadržavanja snega.

“Neće biti iznenađenje da u poslednjoj dekadi novembra u ranim jurtarnjim časovima i u Beogradu kiša pređe u susnežicu”, najvio je Mihajlović.

Predstavnici “Puteva Srbije” pozvali su vozače da informacije o stanju puteva i saobraćaju potraže ne njihovom sajtu, jer se tamo sve promene ažuriraju u realnom vremenu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: