Podeli vest

Žiofre je u intervjuu za TV Euronjuz Srbija, odgovarajući na pitanje kada se može očekivati nastavak pregovora Beograda i Prištine, rekao da je šef evropske diplomatije Žozep Bprelj pomenuo rok od nekoliko nedelja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

žiofre
FOTO: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/ARHIVA

Šef Misije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je da je urgentno da se primene svi dogovoreni sporazumi između Beograda i Prištine, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština, kao i da će u EU pomoći Srbiji u slučaju da joj Rusija obustavi isporuke gasa zbog eventualnog uvođenja sankcija Moskvi.

Žiofre je u intervjuu za TV Euronjuz Srbija, odgovarajući na pitanje kada se može očekivati nastavak pregovora Beograda i Prištine, rekao da je šef evropske diplomatije Žozep Bprelj pomenuo rok od nekoliko nedelja.

“Verovatno će biti uskoro. Uz to moramo da znamo da postoji niz obaveza koje su strane preuzele u kontekstu Briselskog dijaloga, a koje moraju biti implementirane, uključujući i pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO), i urgentno je da se implemenira upravo taj aspekt”, rekao je Žiofre.

On je ocenio da je francusko-nemački predlog “ključna prilika i prilika koja se ne sme propustiti”. Dodaje da EU smatra da je sada vreme da se postigne puna normalizacija u odnosima Beograda i Prištine, ali da je “Teško postaviti veštački rok”.

Na pitanje da li Srbija može očekivati podršku EU u slučaju da zbog eventualnog uvođenja sankcija Rusiji ostane bez gasa, Žiofre je odgovorio pozitivno i istakao da je EU “dokazala da je pouzdan partner Srbije”.

Podsetio je da je EU izdvojila 160 miliona evra za troškove struje za građane Srbije.

“S tim novcem, koji ćemo za nekoliko dana prebaciti srpskoj vladi, moći će da pomognu ranjivim domaćinstvima i malim i srednjim preduzećima”, rekao je Žiofre.

Naglašava da je tim sredstvima moguće pomoći oko 90.000 ranjivih domaćinstava, čiji će životni troškovi biti umanjeni i zbog novca Evropske unije. Naglašava da je dotok gasa iz Rusije u EU sada ispod 10 odsto i dodaje da i Srbija radi slične stvari, jer diversifikuje svoj uvoz gasa.

“Mislim da je to u najboljem interesu Srbije, jer uvek želite da imate različite opcije kada se radi o tom osetljivoj i krucijalnoj robi. Gradimo zajedno sa Srbijom interkonektor sa Bugarskom koji bi trebalo da bude gotov do kraja godine, uskoro ćemo imati mogućnost da uvozimo gas iz drugih izvora, El-en-dži ili gas sa Kavkaza”, rekao je Žiofre.

Istakao je da EU sa Srbijom radi na izgradnji i drugih puteva dopreme gasa poput interkonektora sa Severnom Makedonijom, ali i na izgradnji infrastrukture u oblasti obnovljivih izvora energije, vetroparkova, solarnih elektrana.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: