Podeli vest

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski doputovao je danas u Holandiju da bi obezbedio jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane, nekoliko dana nakon što su SAD odobrile moguću isporuku lovaca F-16 iz Holandije i Danske.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Holandija je, zajedno sa Danskom, poslednjih meseci predvodila međunarodne napore da se obuče ukrajinski piloti za lovce F-16 i da im se isporuče avioni kako bi se suprotstavili vazdušnoj nadmoći Rusije, preneo je Rojters. “Glavno pitanje za Ukrajinu je F-16 da zaštiti naš narod od ruskog terora.

Postajemo jači”, naveo je Zelenski na Telegramu. Na dnevnom redu su i Globalni mirovni samit i privođenje Rusije pravdi, istakao je on. Zelenski će se sastati sa odlazećim holandskim premijerom Markom Ruteom u vazdušnoj vojnoj bazi u Ajndhovenu, saopštila je Ruteova kancelarija ne navodeći druge detalje.

Rute je u maju rekao da Holandija ozbiljno razmatra upućivanje lovaca F-16, ali se za sada ne zna koliko bi ih imali na raspolaganju i kada.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je juče da je počela obuka za Ukrajince za upravljanje lovcima F-16, ali i dodao da je za to potrebno najmanje šest meseci, a možda i duže kako bi se obučili i inženjeri i mehaničari. Obuka će se održati u Danskoj i Rumuniji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: