Podeli vest

Da tetovaže povećavaju rizik od kancera i ranije se tvrdilo, a nova švedska studija sada je dodatno učvrstila dokaze

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto:Pixabay

Istraživači nemačkog saveznog instituta za procenu rizika su 2017. godine otkrili da mastilo od tetovaža migrira u telu i taloži se u limfnom sistemu u obliku nanočestica.

Do sada nije bilo jasno šta to znači. Međutim , švedska studija sada daje razlog za zabrinutost.

Tetovirani ljudi su u 20 posto većem riziku

straživači sa Univerziteta u Lundu istražili su da li postoji veza između porasta popularnosti tetovaža i porasta malignih limfoma, različitih vrsta raka u limfnom sistemu. Ispitivali su 11.905 ljudi, od kojih je 2.938 osoba između 20 i 60 godina imalo limfom.

NJih 21 odsto imalo je bar jednu tetovažu – u kontrolnoj grupi bez limfoma 19 odsto.

Pored pola i starosti ljudi, naučnici na čelu sa vodećim autorom studije Kristel Nilsen uzeli su u obzir i da li su pušači ili nepušači.

Bez obzira na to, prema Nielsenu: „Rizik od razvoja limfoma bio je 21 posto veći među onima koji su imali tetovažu.

20
Koliko tetovaža imate na telu?

Veličina nije bitna

Rezultati ne pokazuju povezanost između broja ili veličine tetovaža – ali je rizik bio posebno visok u prve dve godine nakon tetovaže.

„Još ne znamo šta je uzrok tome. Može se samo pretpostaviti da tetovaža, bez obzira na njenu veličinu, izaziva blagu upalu u telu, što zauzvrat može dovesti do raka. Slika je složenija nego što smo prvobitno mislili”, kaže Nilsen.

Neophodna su dalja istraživanja

Kako se procenjuje studija? Na ovo pitanje, Markus Ossola iz Švajcarske lige za borbu protiv raka kaže: „U ovakvoj studiji o kontroli slučajeva, uvek je moguće da se slučajevi i kontrole razlikuju u drugim aspektima (npr. obrazovanje, zdravstveno ponašanje) nego u tetovažama, čak i ako u toj studiji su ispravljeni neki od ovih mogućih zbunjujućih faktora. Pitanje da li tetovaže zaista povećavaju rizik od raka raspravlja se godinama i još uvek nije konačno razjašnjeno”

Autori studije se takođe slažu. Dalja istraživanja su potrebna da bi se uverili da tetovaže zaista izazivaju povećan rizik od limfoma. Istraživači naglašavaju da ne žele da obeshrabre tetovaže svojom studijom – zainteresovani su da osiguraju da sam proces bude bezbedan.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: