Podeli vest

Kompanija Meta će morati da plati kaznu od 12,65 miliona evra zbog prikupljanja podataka korisnika putem aplikacije koja je obećavala da će zaštititi njihovu privatnost, presudio je danas Federalni sud u Australiji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Facebook meta

Meta će takođe morati da plati sudske troškove Komisiji za konkurenciju i zaštitu potrošača Australije(ACCC), koja je podnela tužbu protiv pomenute američke kompanije, prenosi Rojters.

Ova presuda je vezana za VPN uslugu pod imenom Onovo, koju je kompanija Meta – koja se tada nazivala Fejsbuk – nudila od početka 2016. godine do kraja 2017. godine.

VPN (Virtual Private Network) usluga sakriva identitet korisnika na internetu time što ga prebacuje IP adresu uređaja na drugu lokaciju na mreži.

Fejsbuk je, međutim, koristio Onovo da prikuplja lokacije korisnika, vreme i učestalost korišćenja drugih aplikacija, kao i podatke o sajtovima koje su posetili – da bi ove informacije iskoristio u marketinške svrhe, navela je sudija Vendi Abraham u pisanoj presudi. “Desetine hiljada austrijskih potrošača nisu imale mogućnost da se informišu o korišćenju svojih podataka pre nego što su preuzeli i/ili koristili aplikaciju Onovo”, napisala je Abraham.

Australijanci su preuzeli aplikaciju Onovo 271.220 puta, navodi se u dokumentu. Sa visinom kazne su se složile obe strane, ACCC i Meta. Meta je u saopštenju nakon presude navela da nikada nije želele da obmane korisnike i da je u poslednje vreme razvila alate za dodatnu zaštitu privatnosti, dok ACCC nije bila dostupna za komentar.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: