Podeli vest

Nova ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da škola ne sme biti mesto nasilja i da se moraju preduzeti sve mere na ranoj detekciji problema.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ARHIVA

Ona je istala značaj zajedničkog rada nastavnika, roditelja i dece i najavila maksimalnu podršku prosvetnim radnicima.

Đukić Dejanović, koja je u utorak izabrana za ministarku prosvete, rekla je za RTS da je sa osećanjem ogromne odgovornosti preuzela resor, svesna činjenice da je Vlada apsolutno rešena da početak školske godine bude radost za decu, sa dužnim sećanjem i osećanjem pijeteta i dostojanstva za žrtve iz majske tragedije.

Istakla je da se moraju preduzeti sve mere na ranoj detekciji mogućeg nasilja. “Ono što je jako važno, jeste da škola ne sme biti mesto nasilja. Na tome moramo svi da radimo”, poručila je ministarka. Uloga pedagoga i psihologa mora, smatra ona, biti na potpuno drugačijem nivou.

“Psihologa u školi, koja ima 1.500 učenika, da ih imate dvoje, troje, to je apsolutno nedovoljno”, ocenjuje ministarka. Njih će biti više nego što je bilo, nema dileme, dodaje Đukić Dejanović, ali ističe da su u tom timskom radu i pristupu borbi protiv nasilja podjednako važni i stariji i mlađi drug, komšija, roditelji.

Takođe, dodala je, policajaca će biti daleko više nego što je bilo.

“Oni nemaju klasičan pristup lokalnih policajaca na ulici. Školski policajci su saradnici psihologa, pedagoga, roditelja, dece. Posebno potenciram značaj dece, jer predstavnici vršnjaka, kada su u tim timovima, naravno oni treba da se menjaju, ako to dete na dobar način prezentira probleme svoga druga, mi ćemo napraviti značajne korake napred”, rekla je Đukić Dejanović.

Što se tiče predloga o uvođenju KD vrata i obaveznih testova na narkotike, Đukić Dejanović je rekla da su povremena testiranja i individualni pristup deci potrebni, da su to metode koje se inače u svetu primenjuju, ali da od škole sigurno ne treba napraviti ordinacije gde će se raditi na prevenciji narkomanije.

“Na prevenciji narkomanije treba da se radi u školi kroz edukativne programe. Tu će biti možda bitnije da učenik zaista pripremi određena predavanja i da roditelji i učenici znaju kako pratiti dete. Otkrivanje narkotika je završna faza problema deteta.

Nama je cilj da dete prosto ne dođe u kontakt sa narkotikom, odnosno da roditelj i njegov drug, pa i razredni starešina i nastavnik, primete značajno ranije da se menja, da je nešto drugačije”, napominje minstarka.

Kada je reč o statusu nastavnika i najavljenim povećanjima plata u septembru i na kraju godine, ministarka prosvete kaže da bi bilo pretenciozno da govori o tome da ima prostora za novo povećanje.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

VUČIĆ: Ponosan na svoju Srbiju!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) da je ponosan…