Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će auto-put Niš – Merdare biti spas za Toplički kraj i da je od velike važnosti za Prokuplje, Blace i Kuršumliju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

On je prilikom obilaska prve deonice tog autoputa u Merošini rekao da čak i poluprofilni put pokazuje koliko možemo da budemo uspešniji.

“Ovo je i poziv za investitore jer se gradi poslovna zona u Prokuplju, u Kuršumliji postoje tri banje, vojska, ali je potrebno još investitora. U opštini Blace smo otvorili još jedan pogon. Put Belonjin-Blace je nov asfalt urađen da izgleda kao Švajcarska”, rekao je Vučić. Prethodno, on je prisustvovao prezentaciji auto-puta zajedno sa šefom delegacije EU Emanuelom Žiofreom kome je rekao da je oko 2005. godine sve bilo totalno urušeno i da sve mora da se popravi.

“Srbija želi da vidi gotov auto-put, svi hoće veće plate i penzije, a niko neće da gradi puteve. Ovaj put košta 1,2 milijardi evra i više”, rekao je on.

U interesu nam da budemo povezani sa Gračanicom, Prištinom, Tiranom…

Vučić je rekao da je još u okviru Berlinskog procesa 2014. godine, sa tadašnjom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarao o povezivanju Prištine i Niša autoputem i istakao da Priština nije zainteresovana za to.
”Ja mislim da je to jako važno, da budemo spojeni sa našom Gračanicom, ali i sa Prištinom, Tiranom, Dračem. To nam olakšava posao i napredak, uvoz i izvoz robe i usluga”, rekao je on.

Vučić je dodao da Srbija ima da izgubi mnogo više od tzv. Kosova.

”Mnogo više imamo da izgubimo nego Kurti. Imamo mnogo snažniju ekonomiju, ljudi žive mnogo bolje, naše plate su još malo pa duplo veće nego dole. Kada se poveća i prosvetnim radnicima, i medicinskim sestrama u septembru, pa potom i značajanom broju  pripadnika vojske, to će se osetiti. Od kraja godine povećavamo i minimalac”, rekao je on.

Do kraja godine povećanje minimalca, nismo odustali od finansijske stabilnosti 

“Do kraja godine povećanje minimalca, biće oko 400 evra, biće povećane i plate, to su velike promene, a nismo odustali od finansijske stabilnosti “, rekao je predsednik Srbije.

Ove godine otvorićmo stotine kilometara auto-puteva

“Ove godine otvorićmo stotine kilometara autoputeva, u pitanju su milijarde evra, u velikoj meri pomaže nam EU, ali najvećim delom to je zasnovano i na  finansijskoj stabilnosti naše zemlje”, rekao je Aleksandar Vučić.

Srbija gradi najveći broj saobraćajnica

Predsednik Srbije je izjavio danas da Srbija u Evropi, proporcionalno svojoj veličini gradi najveći broj saobraćajnica, što, kako je istakao, nije lako u trenutku kada je Evropa u nekoj vrsti recesije.

On je prilikom obilaska prve deonice auto-puta Niš-Merdare kod Merošine, koja će danas posle 13 biti puštena u rad, rekao da je Srbija do sada uspevala da drži finansijsku stabilnost i da se nada da će uspeti to da radi i dalje.

“Do Belovine je 35 kilometara, sektor Belovina-Kuršumlija 1 i 2, onda idete ka Rudaru, to je mesto gde skrećete ka Prolom banji i onda idete ka Merdaru”, rekao je Vučić.

Autoput Niš-Merdare unaprediće razvoj, hvala EU na pomoći

Vučić je rekao danas otvarajući deonicu autoputa Niš-Merdare da je ponosan na taj put koji je izgrađen po najvišimm svetskim standardima jer će on pomoći razvitku Topličkog okruga i juga Srbije i biti jedan od najprometnijih puteva u Srbiji.

“Ja sam ponosan što će nas ovaj put povezati i sa Srbima i sa Albancima na Kosovu i Metohiji. I sa Albancima u Prištini i sa Srbima u Gračanici. I sa Albancima u Tirani i Duresu. I da objasnim Srbima i svima koji ne žele da vide budućnost – ovo će biti jedan od najprometnijih puteva za 20 ili 30 godina”, rekao je Vučić tokom obraćanja prilikom obilaska prve deonice “Auto-puta mira” (E-80) Niš-Merdare kod Merošine, koja će danas posle 13 biti puštena u rad.

On je zahvalio EU na velikoj pomoći. 
 

Moramo da vodimo mudru politiku spajanja i povezivanja, a ne sukoba i razdvajanja

“Moramo da budemo promoteri sarađnje i da privlačimo ljude, da sarađumeo, čuvamo nacionalne interese i da vodimo mudru politiku spajanja i povezivanja, a ne sukoba i razdvajanja”, rekao je Aleksandar Vučić.

U septembru biće položen kamen temeljac za fabriku u Nišu, biće još investitora

Vučić je izjavio danas u Merošini da postoje brojni investitori zainteresovani za ulaganja u jug centralne Srbije, a najavio je i da će u semptembru biti postavljen kamen temeljac za novu fabriku u Nišu koja će zapošljavati 375 ljudi.

“Moraćemo da dovedemo još novih investicija za ceo Nišavski i Toplički orkug. U Nišu polažemo kamen temeljac za novu fabriku, ako se ne varam u seprtembru, zapošaljvaće 375 ljudi. Za Niš imamo još četiri potencijalna investitora. U svakom od mesta ovde imamo zainteresovane investitore, i neke švajcarske, za Prokuplje čak četiri i sva četiri sa teritorije EU”, rekao je predsednik nakon otvaranja deonice “Autoputa mira” Niš-Merošina.

Dodao je da su investicije veoma važne i da će zato dodatno zamoliti šefa delegacije EU Emanuelea Žiofrea da pomogne u dodatnom privlačenju ivnestirtora u Toplicu.

Rast tražimo u velikim infrastrukturnim projektima

Predsednik Srbije je izjavio danas nakon otvaranja deonice Auto-puta mira Niš-Merošina da u Srbiji mora da se radi još više i jače, i naglasio da je za zemlju od presudnog značaja stopa rasta koju traba tražiti u velikim infrastrukturnim projektima.

Mnogo toga se menja u Srbiji, mnogo toga je drugačije. Zemlja nam je drugačija ali moramo da radimo još više i jače, jer je za nas od presudnog znacaja stopa rasta, rekao je Vučić u Merošini i naglasio da je javni dug u Srbiji pod kontrolom.

“Javni dug u EU je prosečno 94 odsto, a na teritoriji Srbije 50,4 odsto, nije nam to problem, imamo prostora i za dobre kredite i za sve, ali nam je problem deficit. Kada smanjujete deficit i kada imate inflaciju, smanjujete potrošnju, onda rast morate da tražite na drugoj strani, taj rast moramo da tražimo u velikim infrastrukturnim porojektima, moramo da radimo i gradimo jer će samo rast smanjivati razliku u razvoju između najsnažnijih zemalja EU i Srbije”, rekao je Vučić.
 


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

preminuo

PREMINUO MUZIČAR TONI MONTANO

Velibor Miljković, poznatiji kao Toni Montano, preminuo je danas u 62. godini u Beogradu, potvrđeno je Tanjuga iz okruženja poznatog…