Podeli vest

Kineska vlada je uručila protest američkom ambasadoru u Kini zbog komentara predsednika Džoa Bajdena u kojima je predsednika Si Đinpinga nazvao „diktatorom“, javljaju američki mediji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/ AP Photo/Susan Walsh

Nikolas Berns primio je diplomatsku notu nekoliko sati nakon Bajdenove izjave o Siju tokom donatorske konferencije u Kaliforniji, navodi Volstrit džornal, pozivajući se na tri neimenovana američka zvaničnika.

Na prikupljanju sredstava u utorak, Bajden je rekao da Si nije znao za navodni kineski špijunski balon koji je oboren u američkom vazdušnom prostoru u februaru, dodajući: „To je velika sramota za diktatore. Kada ne znaju šta se događa.”

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekao je u sredu da su Bajdenovi „izuzetno apsurdni“ komentari „ozbiljno narušili političko dostojanstvo Kine“ i da predstavljaju „političku provokaciju“.

Međutim, američki zvaničnici koji su objavili vest o protestu Pekinga Bernsu primetili su da kineski državni mediji nisu objavili diplomatsku notu, poznatu kao demarš, kako bi se očuvala dobra atmosfera koju je stvorila poseta američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Kini.

Bajdenova izjava došla je dan nakon što se Blinken susreo sa Sijem u dugo očekivanoj poseti koja je imala za cilj da zaustavi silaznu putanju u odnosima između SAD i Kine. Američki predsednik je rekao da i dalje očekuje da će se sastati sa Sijem u bliskoj budućnosti i pohvalio Blinkenovu posetu Pekingu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: