Podeli vest

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da su potrebni novi izbori u četiri opštine na severu Kosova i Metohije jer je izlaznost bila mala i dodao da razume da je legitimitet nepotpun.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kurti
FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM

“S druge strane, moramo da nađemo pravno rešenje, a ne da radimo mimo zakona. Moguća je peticija građana, u kojoj će se zahtevati da se prekine mandat gradonačelnika tih opština. Spreman sam da pomognem u tome, ali ne možemo da idemo diktatom na gradonačelnike i nezakonskim rešenjima, to bi stvorilo dodatni problem”, rekao je Kurti novinarima u Briselu. On tvrdi da policijske akcije na severu KiM su “reakcije raznih nasilnih ekstremista”, kao i da nisu akcije policije, već reakcije.

“Kriminalne grupe napadaju Kfor, policiju, novinare. Najpre treba da se otarasimo kriminalnih elemenata, a potom, obećali smo da će biti smanjeno prisustvo naše policije u opštinskim zgradama”, dodao je Kurti.

On je rekao da normalizacija odnosa treba da se desi putem implementacije Osnovnog sporazuma.

“Utisak mi je da je Srbija rekla ‘da’ sporazumu, a sada se kaje i želi da opstruira implementaciju. Moramo da implementiramo što pre sporazum, i da Kosovo ima normalne odnose sa Srbijom. EU, Brisel, su mesto gde treba da rešavamo probleme, ali zato treba više energije, insistiranja i ozbiljnosti”, rekao je Kurti.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: