Podeli vest

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da će se nova runda dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou održati 14. septembra u Briselu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/AP Photo/Andrea Comas

On je na konferenciji za novinare, posle neformalnog sastanka ministra spoljnih poslova EU u Toledu, rekao da će taj sastanak biti još jedan pokušaj da se reši situacija.

Borelj je kazao i da je jedna od tema sastanka bilo i proširenje Evropske unije, kao i da je špansko predsedništvo EU predložilo da se narednog meseca održi ministarski sastanak o zemljama Zapadnog Balkana, kao i da su se ministri složili da se to dogodi.

“Sprovešćemo to krajem sledećeg meseca, zajedno sa španskim predsedništvom, a nakon ostalih događaja vezanih za Zapadni Balkan, kao što je Berlinski proces. Mislim da je vrlo značajno da ministri EU pod španskim predsedništvom uzmu u obzir ono što se događa na Zapadnom Balkanu”, dodao je Borelj.

Kako je naveo povodom pitanja proširenja, Ukrajina mora postati članica EU, a takođe i Zapadni Balkan i to što pre.

“Mislim da je rat u Ukrajini imao kolateralni efekat ubrzavanja procesa proširenja, a taj proces se svakako zasniva na zaslugama. Jedna država postaje članica onda kada ispuni sve uslove. Ali istovremeno smatram da je dobro imati politički cilj – horizont – kako bi taj proces dobio politički podsticaj. Mi takođe moramo biti spremni na proširenje kojem bi Evropskoj uniji moglo biti pridodato još 10 novih članica”, rekao je Borelj.

On je dodao i da bi predlaganje neke vrste “vremenskog cilja” zemljama kandidatima za prijem u EU moglo mobilisati njihovu energiju.

Prema njegovim rečima, na sastanku se razgovaralo o brojnim temama od kojih su glavne bile trenutne situacije u Ukrajini i Nigeru.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: