Podeli vest

Oko 760 hiljada đaka danas će sesti u školske klupe. Nakon tragedije koja se dogodila u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” ovaj prvi dan škole je drugačiji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

đaci
Foto: Pixabay

Resorno ministarstvo poslalo je smernice za rad. Posebna pažnja biće posvećena bezbednosti učenika, pa će u školama dežurati policajci.

Smernice su, kako su saopštili, upućene kako bi se obezbedio kontinuitet u obrazovno-vaspitnom radu i dostizanje ciljeva obrazovanja i vaspitanja, a uzimajući u obzir posledice majskih tragedija.

Osnovni cilj – razvoj ljudskih vrednosti, unapređivanje odnosa

U saopštenju resornog Ministarstva se navodi da osnovni cilj obrazovno-vaspitnog rada u narednoj školskoj godini predstavlja razvoj pozitivnih ljudskih vrednosti kod učenika i unapređivanje odnosa zasnovanih na međusobnom poštovanju, saradnji i solidarnosti uz uvažavanje različitosti.

Smernicama je predviđeno da se prvi nastavni dan organizuje kroz razgovor sa učenicima kako bi se upoznali sa planom rada.

Kao i pokrenuti zajedničke razgovore sa svim akterima školskog života, u cilju pravljenja obrazovne strategije kojom se odnosi u školi zasnivaju na poštovanju, uvažavanju, saradnji i solidarnosti – navodi se u saopštenju.

Tokom prve nedelje radionice usmerene ka negovanju empatije

Smernice predviđaju da se tokom prve nastavne nedelje (4-8.09.2023) organizuje tematska nastava, sa radionicama i drugim aktivnostima koje će biti usmerene ka negovanju empatije, vrednostima međusobnog poštovanja, saradnje i solidarnosti, uz uvažavanje različitosti.

Više policije ispred škola, poseban oprez zbog električnih vozila

Ispred škola i u njihovoj okolini biće više policije, najavljuju u MUP-u. Stručnjaci pozivaju na odgovorno ponašanje svih u saobraćaju.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja poručuje da decu treba podsetiti na neke opasne situacije.

“Pitajte kako će se ponašati na određenim tačkama koje su kritične na putu do škole. Skrenite pažnju deci na električna vozila, koja su sve više na našim ulicama, a bešumne su, zbog toga što mnoga deca više ne gledaju levo i desno, već se oslanjaju na ono što čuju, a električna vozila se ne čuju”, upozorava Okanović.

Kodeks oblačenja

Trinaesta beogradska gimnazija na svojim društvenim mrežama se đacima ove godine obratila na drugačiji način.

Iskorišćena je prilika da se učenici podsete na kodeks oblačanja za koji kažu da je oduvek postojao.

“U školu je zabranjeno dolaziti nepristojno odeven, a to znači: u šortsevima ili bermudama, mini suknjama, helankama, trenerkama, kratkim majicama koje otkrivaju stomak, majicama sa bretelama. Zabranjene su i kapuljače.Učenici koji budu dolazili u školu nepristojno odeveni, biće najpre dva puta opomenuti, a zatim će im biti umanjena ocena iz vladanja.”, poruka je iz ove škole.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: